Helyezzük előtérbe a keresztény értékeket!

2023.10.24. 17:30

Halloween helyett ökumenikus tábortüzet tartanak október 31-én

Őszi ökumenikus tábortűzre és közösségi együttlétre hívja a zámolyi református és a katolikus közösség október 31-én este a felnőtteket és a gyerekeket. Az „anti-Halloween partival” az angolszász hagyományokkal szemben az európai, keresztény kultúrkör értékeit erősítenék.

Borsányi Bea

Halloween üzenete és körítése sokszor félelmetes a gyerekek számára

Fotó: Shutterstock

- Tavaly ősszel vettük át a zámolyi általános iskola fenntartását, így első kézből tapasztalhattam, milyen hatással van a gyerekekre Halloween ijesztő jelmezekbe történő beöltözése, egymás ijesztegetése, a rémtörténetek és a rémisztőre faragott, világító tökök. Amikor napokig hallgattam a gyerekek beszámolóit az iskolában arról, hogy ezek miatt rosszat álmodtak éjjel, vagy mennyire féltek, azon kezdtem gondolkozni, keresztyén gyülekezetként, milyen alkalmat tudnánk ajánlani nekik és a szüleiknek, amitől nem álmodnak rosszat, ami jó alternatívája lehet a Halloween-nek és amit együtt tudunk tartani katolikus testvéreinkkel – mondta a feol.hu-nak Gunyits Ottó, zámolyi református lelkész, az ökumenikus tábortűz ötletgazdája. Hangsúlyozta, nem az ilyenkor szokásos csokivadászattal, vagy a beöltözéssel van gondja – amennyiben ezek kedves jelmezek -, inkább azzal, hogy a keresztény kultúránknak nincs semmilyen kapcsolódási pontja ehhez az pogány kelta kultuszhoz, illetve azzal, hogy Halloween körítése, a félelmetes jelmezek és díszítések megijesztik a gyerekek egy részét. 

Vannak persze, akik úgy gondolják, nem a halált és a halottak elleni védekezést kell ebből kidomborítani, a beöltözéssel és a házaknál történő csoki és cukorka gyűjtögetéssel járó móka a fontos. A többit meg nem kell figyelembe venni. Nekik Gunyits Ottó így üzent: - Attól, hogy valamit nem veszünk komolyan, nem veszít a valóságából, hatásából. Ha az ember nem veszi komolyan a mérges gombát, attól még rosszul lesz tőle, ha megeszi.

Nem mellesleg, ez az időszak a reformátusok és a katolikusok számára is kiemelt: október 31. a reformáció napja, a következő nap, november 1. pedig a katolikusoknál a Mindenszentek ünnepe. Ezt is figyelembe véve Halloween-t ünnepelni egy keresztény országban, akár otrombaságnak is nevezhető. A református lelkész azért talált ki egy közös, szalonnasütéssel, énekléssel, játékkal és beszélgetéssel töltött programot, hogy ne kelljen a keresztény szülőknek eltiltani gyermeküket a „jótól”, hogy a nálunk is egyre divatosabb Halloween helyett tudjanak alternatívát ajánlani, ahol szintén jól érzik magukat és ahol nem marad el Isten dicsérete sem. Tegyük hozzá, a meghirdetett program nem a reformáció ünnepéről és nem is Mindenszentekről szól. De ne feledjük: az eseményt a két zámolyi felekezet közösen rendezi. 

Aki szívesen leülne a tábortűz mellé, azt október 31-én kedden 18 órakor várják Zámolyon a régi játszótéren. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában