Körkép: mutatjuk, hol terjeszkedtek a cégek

2023.10.01. 08:30

Fókuszban a kisvárosok: új csomagautomaták Fejérben

A csomagautomaták rendkívül kényelmessé teszik a csomagok feladását és átvételét a mindennapokban. De vajon mennyire elérhetők ezek a kistelepüléseken, falvakban? Három szolgáltatót kérdeztünk meg, s ezek mindegyike stratégiai célnak tekinti, hogy minél több helyre kerüljön automata. Ebben az évben hol települtek, és a közeljövőben Fejér vármegyében hol várhatók ilyen fejlesztések? Utánajártunk, s kiderült, egyelőre inkább "csak" a kisvárosok kerültek fókuszba.

Horváth-Buthy Lilla

Fotó: RaspberryStudio

A GLS, ami jelenleg 1250 automatát üzemeltet 300 településen, nemrég közleményben bejelentette: az ország minden szegletében elérhetővé szeretnék tenni a rugalmas csomagkezelési szolgáltatásait, ezért majdani hálózatbővítésének fókusza a kisebb településekre irányul. Mint írták, a GLS Hungary régiókra bontva átvizsgálta csomagautomata-hálózatát és úgy határozott, hogy a jövőben kiemelt figyelmet fordít a kisebb településekre. Ahogy fogalmaztak, céljuk, hogy már a néhány ezer fős falvakban, kisvárosokban is elérhetővé tegyék a rugalmas csomagküldés- és fogadás lehetőségét.

Fotó: GLS

Ennek nyomán azt kérdeztük a szolgáltatótól: Fejérben melyek azok a kistelepülések, falvak, ahova most telepítettek automatákat? Illetve hol tervezik mindezt a közeljövőben?

A válaszból kiderül, augusztus 9. és szeptember 19-e között Fejér vármegyében hét településen helyeztek üzembe GLS-automatákat, ezek pedig a következők: Bicske, Dunaújváros, Ercsi, Pákozd, Polgárdi, Pusztaszabolcs, Rácalmás. "A közeljövőre vonatkozóan egyelőre nem szeretnénk felfedni a pontos terveinket a kistelepülésekkel kapcsolatban, de azt megígérjük, hogy amint újabb csomagautomatát telepítünk Fejér vármegyében, tájékoztatni fogjuk önöket és a lakosságot is." - írták érdeklődésünkre.

TelepülésLakónépesség (fő)
Bicske 12 100
Dunaújváros44 640
Ercsi8 016
Pákozd3 099
Polgárdi6 931
Pusztaszabolcs5 877
Rácalmás3 280

A fentiek nyomán a Magyar Posta Zrt-től és a Foxpost-tól is ugyanezeket kérdeztük, hogy pontosabb képet kapjunk, vajon ezen csomagküldő/fogadó cégek hol telepítettek csomagautomatákat, s mennyire a stratégia része, hogy kistelepüléseken, falvakban is elérhetők legyenek majd az automatáik? 

Fotó: Flajsz Péter

Magyar Posta Zrt.

"A Magyar Posta folyamatosan azon dolgozik, hogy ügyfelei számára a 21. század elvárásainak megfelelően, magas színvonalon, elérhető módon nyújtsa szolgáltatásait. Ennek szellemében bővítjük folyamatosan országosan a csomagautomata hálózatunkat. Csomagautomatáinkat az ügyféligények és a kihasználtság függvényében telepítjük, azon dolgozunk, hogy minél közelebb hozzuk a szolgáltatást a lakossághoz. Fejér vármegyében Alcsútdobozon, Bicskén, Dunaújvárosban, Enyingen, Gárdonyban, Móron, Sárbogárdon, Székesfehérváron valamint Velencén üzemelnek MPL csomagautomatáink. A tervek szerint Székesfehérváron a már meglévők mellé még két csomagautomata telepítését tervezi a Posta. Bízunk benne, hogy a folyamatosan bővülő automatáink kényelmesebbé teszik a Fejér megyeiek számára is a csomagok feladását és átvételét" - válaszolta a kommunikációs osztály. 

TelepülésLakónépesség (fő)
Alcsútdoboz1 427
Enying6 671
Gárdony10 855
Mór13 947
Sárbogárd11 962
Székesfehérvár97 617
Velence5 739
Martonvásár5 574

Foxpost

A Foxpost listájából kiderül, egyelőre főként a nagyobb lélekszámú városokat, illetve kisvárosokat vették idén "célba", de a hosszútávú cél, hogy minél több helyre elérjenek majd. Idén az alábbi településeken telepített, illetve telepít további csomagautomatákat a Foxpost: Gárdony,  Mór, Bicske, Székesfehérvár (2 új automata), Velence. S ahol még egy automatát telepítenek idén: Dunaújváros, Martonvásár, Pusztaszabolcs. 


Fotó: Matey István

Érdeklődésünkre elmondták, jelenleg közel 80 ezer rekesz áll rendelkezésre 278 településen országszerte, ami közel 950 csomagautomatát jelent, ez 4 750 csomagpont kapacitásának felel meg. "A jövőben tervezünk további kistelepüléseken is Foxpost csomagautomatákat telepíteni. Azon dolgozunk, hogy mindenkinek tényleg elérhető közelségben legyünk. Ezáltal ezeken a településeken is mindenki valóban a saját ritmusában, ahogy neki a legkényelmesebb, vehesse át vagy küldhesse el csomagját. Felméréseinkből tudjuk, hogy nagyon sokan szeretik és igénylik ezt a lehetőséget." - reagáltak a felvetésünkre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában