Feketén-fehéren

2023.10.03. 18:00

Fejér vármegyei gyerekek: mennyire használják a digitális világot?

Az általános iskolások több mint fele használja ma már a digitális világot Fejérben is. A statisztikai adatok feketén-fehéren megmutatják azonban azt is, milyen szinten alkalmazza Fejér népessége a digitalizációt.

S. Töttő Rita

Forrás: pexels.com

A digitális világ ma már az átlagember mindennapjainak része: munkájához, kapcsolataihoz, kikapcsolódásához elengedhetetlenül hozzátartozik. Az azonban, hogy ki, mikor kezdi az ismerkedést a digitalizációval és milyen szinten alkalmazza, már más kérdés. A gyerekek egyre korábban, a régebb óta fiatalok viszont nehezebben veszik fel a digitális világ fonalát. Erre vonatkozóan izgalmas Fejér vármegyei adatokkal szolgál a 2022-es népszámlálás, melynek keretében erre a témára is rákérdeztek a biztosok.

Fejérben, az adatok szerint kiemelkedően sok magas szintű digitális tevékenységet végző él (35 ezer 462 fő) – erre enged következtetni az, hogy Pest (136 ezer 272) után csak Hajdú-Bihar (37 ezer 699) és Győr-Moson-Sopron (36 ezer 949) vármegye lakossága körében magasabb csak ennek a csoportnak az aránya. A középszintű digitális tudás és tevékenység azonban már sokkal több ember képessége – ez természetes. Ezen a téren is Pest vármegye (581 ezer 718 fővel) áll a dobogón, ám Fejér vármegye lakosságának középszintű digitális tevékenysége a 177 ezer 218 fővel már csak a hetedik helyre volt elég a vármegyék versenyében. Vagyis ennyien vallottak úgy, hogy középszinten alkalmazzák a digitális lehetőségeket. Hogy mire: munkára, kapcsolattartásra, szórakozásra, tanulásra, arról nem szól a fáma, azaz a KSH.

Az alapszintű digitális tevékenységekre is rákérdezett a KSH 2022-ben, s hát azt kell, hogy mondjuk, itt sem került dobogóra Fejér vármegye lakossága a 114 ezer 477 fővel. Ennyien mondták itt azt, hogy alapszinten használják a digitális világot. Ez az arány szintén csak a hetedik helyre volt elég – vagyis hat másik vármegyében többen használják a digitális világot alapszinten, mint Fejérben.

És vannak azok, akik valamilyen okból egyáltalán nem élnek a digitális lehetőségekkel: Fejérben 67 ezer 285 fő vallotta ezt. Ez a többi vármegyét tekintve megfelel az országos átlagnak, van, ahol többen, máshol kevesebben élnek így.

De érdemes rákeresni arra is, hogy manapság a gyerekek mekkora hányada használja már akár az internetet, akár a digitális világ más aspektusát Fejérben. A legfiatalabb korosztály, melynek körében ezt a felmérést már elvégezték, a 6-14 év közöttieké. Fejérben 36 ezer 899-en ebből a korosztályból kerültek ki a népszámláláskor, s közülük csupán 3 ezer 909 gyerek esetében mondható el, hogy semmilyen módon nem végez digitális tevékenységet. Ennek a korosztálynak 20 ezer 103 képviselője alapszinten, 12 ezer 055 fő középszinten és 832 magas szinten alkalmazza mindennapjai során a digitalizációt. Ergo a legkisebb, általános iskolás korosztály jóval több mint fele már alapszinten él ebben a világban, Fejérben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában