Arcanum

2023.10.12. 15:00

Fejér évfordulós emlékei

Hajdú Marianna

Nasi-vasi bank

130 évvel ezelőtt a Székesfehérvár és Vidéke című lap pikáns fodrászos botrányt tárta olvasói elé. Képzeljék el: két helybéli fodrász, Kiss Mihály és Barna Lajos, nem egy új frizura miatt került szembe egymással, hanem egy Siófoki „nasi-vasi” bank megjegyzés miatt! Mi lehet ez a rejtélyes nasi-vasi bank? Talán egy 1800-as évekbeli Tinder változat? Nem tudjuk mi sem.

Kiss szóvá tette Barna gyakori siófoki kiruccanásait, mire Barna sértetten perrel fenyegetőzött. Chapó aljárásbíró úr, mint az igazság főhajszálja, civilizált megoldást javasolt. Egy lecke? Fodrászok között óvakodj a tűzött megjegyzésektől! Kiss, a végén, bölcsen bocsánatot kért. Hiszen tudjuk, egy fodrásznál mindig jobb a béke, különben kockáztatod, hogy furcsa frizurával távozol.

 

Egy óra, két rabló és egy kocsmai kalamajka, 130 éve

1893-ban, egy magyaralmási kocsmában, ahol nem csak az ital, hanem az ötletek is csörgedeztek, Dezső István és Németh István “heppre” hajtott fejükkel kiszemeltek egy áldozatot -, aminek az utóéletéről a Székesfehérvár és Vidéke adott tudósítást, a 130 évvel ezelőtti számában. A kurafik célpontja pedig Buzás Vidor és az ő ragyogó ezüst órája volt. Amint Vidor kilépett a kocsma ajtaján, a két jóbarát az országút mellett leselkedett, majd támadásba lendült.

De mi a történet igazi csavarja? Dezső, akinek mégis csak volt némi lelkiismeret-furdalása, másnap visszaküldte az elrabolt tárgyakat a megrövidített tulajdonosnak. Talán a másnaposság tette?

A bírósági tárgyaláson aztán humorosra vették a figurát: "Tréfából raboltunk!" – állították, de a bíróság nem nevetett. Az ítélet? Dezső másfél évet, míg Németh 9 hónapot kapott, persze két hónapot ebből már letöltöttek vizsgálati fogságban a jómadarak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában