BIG SEE Product Design Award – Grand Prix 2023

2023.10.11. 14:00

Enying büszkesége: Nemzetközi elismerés a helyi építészeti csodákért

Az ADI STUDIO csapata nemrégiben egy rangos nemzetközi díjat kapott az enyingi alkotásukért, ami nem csak az építészek, hanem az egész város számára is hatalmas büszkeséget jelent.

Hajdú Marianna

Fotó: archív / Fehér Gábor (FMH)

Az ADI STUDIO BIG SEE Product Design Award – Grand Prix 2023 versenyen elért győzelemmel az enyingi mű szinte azonnal az európai design világ csúcsára emelkedett.

A város vezetése és a város lakosai is büszkék erre a sikerre – mondta Viplak Tibor a település polgármestere a Feol.hu-nak, miután a tervező csapat a rangos díjban részesült a ljubljanai prezentációjukat követően. A megalkotott installációk – a Tűzrakó és a “Panorámpa” –  a város ékköveivé váltak.

A kezdetek: Tűz, hagyomány és innováció 

A Tűzrakó a Cifrakert alatti területen egy szimbolikus tűzhelyként született meg egy évvel ezelőtt. A tervezők a magyarság tűzhelyhez fűződő kultúrájából merítettek inspirációt, és egy olyan térrel álltak elő, amely egyszerre idézi fel a tradicionális nomád életmódot és a modern építészeti eszközöket.

Az installáció egyszerre művészeti és funkcionális: a nap végén a közösség itt gyűlhet össze, a tűz körül sütögetve, élvezve a természet csodáit és a modern technológia adta lehetőségeket.

Fotó: archív / Fehér Gábor (FMH)

A Panorámpa: természet és ember együttműködése 

A Cifrakerti tanuszoda alatt elterülő Panoráma park természetes amfiteátrumként szolgál, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környező tájra. Az ADI STUDIO és az Opinion Builders csapatának koncepciója a park területének hasznosítására született, ahol a természet és az emberi alkotás harmonikus egyensúlyban van egymással.

A Panorámpa projekt során létrejöttek ülő- és fekvőhelyek, interaktív elemek, és egy egész új közlekedési hálózat, amely a várost és a természetet összekapcsolja.

Fotó: archív / Fehér Gábor (FMH)

Közösség és innováció 

Az ADI STUDIO és az Opinion Builders csapatának közös építőtáborában születtek meg a kompozíciók 2022-ben, melynek tervezési és kivitelezési költségeit az utolsó részig a két csapat vállalta magára, mintegy ajándéknak szánva a város részére. 

A tervezők és a helyiek együttműködésében az installációk olyan közösségi terekké váltak, ahol az emberek találkozhatnak, beszélgethetnek, és közösen élvezhetik a tervezés és a kivitelezés okozta csodákat.

A városban már tervek készülnek további hasonló projektek megvalósítására, amelyek tovább erősítik a közösséget és bemutatják a magyar design és építészet nemzetközi sikereit.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában