Egyik temető a másik után újul meg a Vértesben

2023.10.03. 11:30

Csákvárról és más helyekről érkeznek önkéntesek

A Had- és Kultúrtörténeti Egyesület felhívására közel kéttucatnyi önkéntes vállalkozott arra, hogy folytassák a Vértes temetőiben elkezdett szépítő, értékmentő munkát. Szebenyi István elnök külön kiemelte és megköszönte a csákváriak segítségét.

Tihanyi Tamás

A szombaton a madárhegyi temetőben dolgozó önkéntesek egy csoportja

Fotó: Had- és Kultúrtörténeti Egyesület

Budapestről, Gödről, Szárligetről, Veszprémből, Vértesboglárról és Csákvárról érkeztek az önkéntesek szombaton Majk közelébe, az úgynevezett madárhegyi temetőhöz, hogy kivágják az elszabadult bokrokat, kiszáradt fákat, lekaszálják a fűvet, így varázsolva rendezetté az egykor patinás sírkertet. Korábban az egyesület már rendbe tette a temető huszársírjait, de a terület többi részét nem. Az ott található sírok többségét már alig lehetett megtalálni, a természet idővel visszahódította magának azt, amit nem gondozott emberi kéz. Az egyesület tagjai és az önkéntesek szombaton egész napos munkával kitakarították a területet, a bokrokat, tüskés bozótot kiirtották, a kereszteket a helyükre igazították. A munkának köszönhetően ismét láthatóak lettek az egykori Esterházy-uradalom szolgálóinak sírkövei is.

Az egykor a grófi uradalomhoz tartozók sírkövei is jól láthatók lettek 
Fotó: Had- és Kultúrtörténeti Egyesület

A Had- és Kultúrtörténeti Egyesület örömmel nyugtázhatja, hogy immár kellemes sírkertté alakult át a korábban gondozatlan temető. Munkájuknak terjed a híre, ezért kereste fel Szebenyi Istvánt minap Várgesztes polgármestere azzal, hogy segítségét kérje. Az ottani huszársírok állapota ugyanis mára nagyon leromlott, több fejfa kidőlt, elrohadtak a sírokat övező fa keretek is, pótlásuk szükségessé vált. Szebenyi István megvizsgálta a helyszínt és azt tervezi, hogy miután támogatója segítségével sikerül keményfából elkészíttetnie a pótlást, ismét az önkéntesek részvételét kéri ahhoz, hogy a Majkon elvégzett munkát a várgesztesi temetőben folytathassák. Legkésőbb tavasszal erre sor kerülhet.  

Most már nem csak a huszársírok, a temető többi részei is rendezetté váltak
Fotó: Had- és Kultúrtörténeti Egyesület

Az elmúlt néhány évben a Vértes területén, Komárom és Fejér vármegyékben, Gánttól Kápolnapusztáig azokon az ikonikus helyszíneken, ahol honvédek, legtöbbször a huszár hadosztály katonái estek el, az ismert sírhelyek felújítását – támogatói segítségével – Szebenyi István vezetésével a Had- és Kultúrtörténeti Egyesület végezte el. A síremlékekhez és a túrautakhoz kapcsolódóan tájékoztató táblákat is elhelyeznek, legutóbb Pusztavám határában tettek így. Az egyik eddigi legnagyobb szabású munkájuk rövidesen a Vértes mélyén lévő Mindszentpusztához köti majd őket, ahol múzeumot alakítanak ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában