A boldogság szigete

2023.10.22. 15:00

Bajor Imre-emlékszobát nyitottak Fülén (galéria)

A Bajor Imre-emlékszobát szombaton nyitották meg Fülén, a közalapítvány közösségi házában. Köszöntőt mondott Kiss Róbert polgármester és Némethné Rózsa Judit, az alapítvány elnöke. A kis településen együtt töltött évekről Bajor Imre gyermekei, Bajor Lili és Bajor Marcell emlékeztek. Zenei aláfestéssel, múltidéző zongorajátékával Börgöndi Viktória zenepedagógus szolgált.

V. Varga József

Bajor Lili, Némethné Rózsa Judit, Bajor Marcell

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Csóközön; Színház; Heti Hetes; Ede bácsi; Egy szoknya, egy nadrág; Kicsihuszár; A boldogság szigete – a tablók hűen követik Bajor Imre életének, művészi pályájának egyes meghatározó fejezeteit. Amerre nézünk a szobában, emlékek sorjáznak. Fotográfiák, könyvek, festmények, elismerések, színházi plakátok. A festmény a kedves kiskutyussal, háttérben az ikonikus utcanévtáblával. A meghitt szoba egyik sarkában felöltős-kalapos sziluettje, a másikban kedvenc bőrfotelje. A Farkasházy Tivadartól való cilinderes portré, amit kincsként őriznek gyermekei (a Heti Hetes emlékműsorában Bajor Imre már nem lehetett ott, ez a fotó képviselte).

– Köszönet a hozzátartozóknak, az emlékszoba kialakításában közreműködőknek, örömmel tölt el bennünket, hogy kis falunk ily nagy csillaggal fényeskedhet – fogalmazott Kiss Róbert polgármester.

Bajor Imre-emlékszoba Fülén
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– Amikor a rádióban hallottuk Bajor Lili nyilatkozatát – milyen jó lenne újra Fülén, mint ahogy gyermekkorában –, jött az ötlet. Az önkormányzat jóvoltából azután a lehetőség is adódott, hogy a közösségi házban berendezzük a Bajor Imre-emlékszobát – kezdte köszöntőjét Némethné Rózsa Judit, a Füle Községért Közalapítvány kuratóriumának elnöke.

– Ezzel az emlékszobával tisztelgünk a kivételes művész előtt, aki elmondása szerint a falubeliek egyikének vallotta magát, s a boldogság szigetének nevezte a települést – folytatta az alapítvány elnöke. – Invitálunk mindenkit, jöjjenek el, térjenek vissza minél többször Fülére. Tekintsék meg az ezeréves alapokra épült katolikus templom freskóit, a református templomkert levendulását, a mesés szoborparkot, a Sárréti Tájházat, a közösségi ház kiállításait – s most már ezek közé tartozik a Bajor-emlékszoba is.

A cilinderes portré a Heti Hetes emlékműsorából
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– Hisszük, hogy az emlékszoba nem csupán kiállítóhely, hanem találkozási pont, ahol Bajor Imre szellemisége tovább élhet. Jöjjenek, igyanak meg egy kávét Bajor Imrével, s ígérjük, készülünk Bajor-kiflivel is! – tette hozzá Némethné Rózsa Judit.

– Május óta közös erővel dolgoztunk azon, hogy ez a szoba olyan legyen, mint Apa – mondta el Bajor Lili. – Köszönet mindenkinek! A támogatók, a segítők, a közreműködők közül kiemelném a Lévai család, és a szoba méltó berendezése körül bábáskodó Szamos Iván grafikus és Mihályi Magdolna lakberendező nevét. Jól tudom, ebben a szobában Apa is itt van közöttünk.

Fotográfiák a múltból
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– Ezekben a napokban, hetekben világunk egyes, korábbi részei, gyermekkori emlékeink újra megelevenedtek – hangsúlyozta Bajor Marcell. – Izgalmas, érdekes, jó érzések töltöttek el, s töltenek el ma is bennünket.

 

(A Bajor Imre-emlékszoba előzetes megbeszélés alapján látogatható Fülén, a Széchenyi utca 92. szám alatt.)

A BOLDOSÁG SZIGETE

Fülén mintha kicserélték volna: például kora reggel képes volt felkelni, kutyával vagy kutya nélkül elsétálni a vegyesboltba bevásárolni – néha „eltévedt”, és a kocsmában kötött ki egy fröccsre. Ez volt az a bizonyos fülei „könyvtár”, amit annyiszor emlegetett később a Heti Hetesben, kabarékban. A „könyvtárba járás” igazi bajorizmusként híresült el, örök szállóige lett mára… Fülén az tetszett neki a legjobban, hogy mindenki segített neki, amiben csak tudott, ő pedig próbálta is ezt viszonozni. Nagyon komolyan vette, hogy ő már ehhez a kis településhez tartozik… (Részlet Ruttka Ildikó Bajorimi, a Kicsihuszár című könyvéből)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában