A fiatalság állt az élre most is

2023.10.23. 15:00

Az emlékezés könnyei és virágszirmai hulltak a falevek közé Móron (galéria, videó)

Két helyszínen is megemlékeztek a városban az 1956-os szabadságharc és forradalom eseményeiről, áldozatairól, illetve azokról a dicső pillanatokról, melyeket nem vehetett el még az idegen hatalom erőfőlénye okozta vereség sem a magyar néptől.

Palocsai Jenő

Fotó: Hrubos Zsolt

Sok településen, így megyénk harmadik legnagyobb városában is a napján emlékeztek meg az 1956-os szabadságharc és forradalomról. Mór előjárói elsőként a Móri Járási Kormányhivatal épületénél helyeztek el koszorúkat, néma főhajtás mellett. A középület egy része fogda volt 1956-ban, így annak belső udvarán, a vörös téglákban ma is olvasható több olyan elítélt neve, akik azért kerültek oda, mert felemelték szavukat a rendszer és az elnyomás ellen. A hivatalépület falára rögzített emléktáblától a Millenniumi Parkba vezetett a megemlékezők útja, ahol már jelentős tömeg gyűlt össze az 56-os emlékművel szemben. 

Fotó: Hrubos Zsolt

A magyar himnuszt követően a város polgármestere, Fenyves Péter mondott köszöntő beszédet, méghozzá Márai Sándor szavaival kezdve: „Ha jó ügyet védesz, mitől is félhetsz?”         

-Mit üzen 1956? Azt, hogy a nemzet egy rettenetes vesztes háború, , az ország megcsonkítása, és egy évtized kegyetlen zsarnoksága után is fel tudott állni a belenyugvás és a megalkuvás helyett. Különösen azokra emlékezünk ma, akik 67 évvel ezelőtt elindultak a szabadság eszményének megvésésére, a haza és az emberi méltóság visszaszerzésére. A szabadság friss szele fellobbantotta a lélek örömét és úgy ölelték át egymást az emberek, mint a nyári zivatar után a szivárvány a Föld két pólusát, fogalmazott Fenyves Péter, aki Bibó István szavaival zárta beszédét: A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem. 

A lyukas zászlót idéző emlékmű előtti területen a Móri DR. Zimmermann Ágoston Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola diákjai adtak ünnepi műsort visszaemlékezéssel, dallal, verssel, zászlólobogtatással. Ahogy 67 éve is a fiatalok álltak a forradalom élére, úgy a megemlékezés is a fiatalok feladata volt. A kezükben tartott fehér virágcsokrok szirma és az áldozatokra, eseményekre emlékezők, illetve az ötvenes évek nehéz időszakát személyesen is megtapasztalók könnye együtt hullott a park fáinak levelei közé a napsütötte október 23-án, délelőtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában