Jegyzet

2023.10.06. 14:30

A nap, amikor kivégeztek 13 hőst

Nemzeti gyásznapunkon, minden év október 6-án arra a 13 hősre emlékezünk, akiket a változásba vetett hitük és tenni akarásuk miatt végeztek ki Aradon.

Déri Brenda

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Emlékszem még, amikor történelem órán ülve a tanárunk igyekezte átadni és elmagyarázni nekünk, hogy mi is történt 1849. október 6-án Aradon és Pesten, kik voltak az Aradi vértanúk és ki volt Batthyány. A tinédzserek többségét ez aligha érdekli, de felnőttként talán már máshogy állunk ehhez. Fontos, hogy minden magyar ismerje nemzeti gyásznapunk történetét. Tudja, hogy 49’ október 6-án I. Ferenc József utasítására kivégezték Aradon tizenhat honvédtisztet, bár közülük ugyan ’csak’ tizenhármat szokták úgy említeni, mint az aradi vértanúk: Aulich Lajos, Damjanich János, Knézich Károly, Lahner György, Leiningen-Westerburg Károly gróf, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Vécsey Károly gróf, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Lázár Vilmos és Schweidel József. 

Az uralkodó a tisztek kivégzésével valószínűleg példát akart statuálni az 1848–49-es szabadságharcban játszott szerepük miatt. A megtorlás során egy részüket golyó általi halállal, míg a többieket kötél általi halállal sújtották. 

Ugyanezen a napon Pesten koholt vádak alapján kivégezték az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajos grófot is.

 

A kormány 2001-ben nyilvánította nemzeti gyásznappá az október 6-át, amelyről minden évben országszerte imákkal, előadásokkal, iskolai műsorokkal és halk koszorúzással emlékeznek meg. 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában