Szüreti mulatság és felvonulás Kőszárhegyen

2023.10.01. 14:47

A mustkészítés rejtelmei és karikás ostorok csattogása (galéria)

A délelőtti szüreti mulatságot Kőszárhegy Önkormányzata jegyezte, a délutáni szüreti felvonulást pedig a Hérics Hagyományőrző Lovas Baráti Kör. A gyerekek a faluháznál megismerkedhettek a mustkészítés rejtelmeivel, a művelődési háznál karikás ostort csattogtattak a csikósok.

V. Varga József

„És tovább, a Fő úton!”

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Amint Kosztolányi Éva művelődésszervezőtől megtudtuk: a szüreti mulatság és vásár a faluház udvarán és a piactéren zajlott, a kicsik és nagyok a délutáni felvonulásra hangolódtak.

A gyerekek a kézműves asztalnál csőszleány és csőszlegény babákat készítettek fonalból, majd a régi falusi életbe nyerhettek bepillantást, megismerkedtek a mustkészítés rejtelmeivel, kukoricát morzsoltak, régi eszközöket próbáltak ki, mint például a kétkaros mérleg. Sorversenyt játszottak, melyhez az eszközöket őszi zöldségek, gyümölcsök alkották. A szabadtéri kemencében, feltétekben gazdag langallót sütöttek, a gyerkőcök a finom kenyérlángos elkészítésének folyamatát is megleshették. A délelőtti forgatag Csontosné Zsuzsanna vezetésével zajlott, a szőlő préseléséért Csontos László felelt, a langallókészítést pedig a Kőszárhegyi Nyugdíjas Baráti Kör tagjai vezényelték. A vásáron Gyenes Ibolya kézműves kínálta díszeit, portékáit.

Bíró uramék hintaján: Fogas Máté (b), Sándor Tamás, Fogas Maja és Fogas Viktória
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A szüreti felvonulásra a sportpályánál gyülekeztek a lovasok, a fogatok, a népviseletbe öltözött fiatalok és felnőttek. A hölgyeknek köszönhetően a művelődési háznál tálcaszámra készült a lilahagymás zsíroskenyér, az italról a férfiemberek gondoskodtak. Méregné Irén és Kuti József már öt éve látja el a szüreti felvonulás szakácsi teendőit, az üstökbe ottjártunkkor már a húst adagolták a kiadós gulyásleveshez.

A felvonulás menetét Fogasné Bognár Judit önkormányzati képviselő, a lovas baráti kör elnöke ecsetelte a krónikásnak. Bíró uram, Sándor Tamás és a bíróné, Fogas Viktória Fogas Máté hintaján foglalt helyet, az ifjú jegyespár között Viktória és Máté kishúga, Maja hunyorgott. S hogy teljes legyen a családi kör, a kisbíró tisztét a családfő, Fogas Lajos látta el. „Ki ne felejtsd a famíliából Zsófit sem!” – kiabáltak meg ismerőseim. És mintegy végszóra, elém perdült a harmadik Fogas-lány, és langallóval kínált.

Ifjak lóháton
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A díszes karaván Kőszárhegy számos utcáját járta végig, a három megállónál (a Deák Ferenc utca és a Táci út, illetve a Fő út és a Temető út kereszteződése, valamint a Bem utca) hangosan szólt a zene, nem volt híja a szíveslátásnak, vidáman mulattak a népek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában