Körkép

2023.10.31. 07:00

Egy-egy újabb, Fehérvárt csúfító falfirka, graffiti azonnal az arcunkba ordít

2023-ban mindössze két esetben indult nyomozás a kapitányságon ilyen típusú rongálás miatt. Ez persze azt is jelenti, hogy vannak, akik nem tesznek feljelentést. Nem állítjuk, hogy nincsenek rá példák, sőt még a távolabbi múlt firkái közül is vannak, amik még köztünk "élnek".

Horváth-Buthy Lilla

A Palotavárosi tavaknál levő rész egy archív fotón

Fotó: Archív

Szerencsére mostanában nem tűnik gyakorinak, hogy valaki a megyeszékhely belvárosát, vagy épp egy külvárosi házfalat feliratokkal csúfít el. A térfigyelőkamerák "osztódása" is elejét veheti ezeknek a cselekményeknek. 

Vannak falfirkák, melyek évek óta a városképbe olvadtak, legyen épp az uszoda oldalán, vagy egy Széchenyi úton található házon, a vasútnál, vagy épp egy iskola falán, akár a Palotavárosi tavaknál. Frida Kahlo, a Harcosok klubja karakterei visszanéznek ránk a város egyes pontjain. De ki ne emlékezne a felüljáró hírhedt "Szeretlek, nyuszó!" és annak eltávolítása után újrafogalmazódott "Visszatértem" feliratokra, amiket nap mint láttunk, mígnem ez utóbbit is fehér festék palástolta be. Most szándékosan nem a graffiti kifejezést használom, bár Fehérváron számos példát találunk a művészi értékkel bíró "mázolmányokra" is. Szerencsére, a legszégyenletesebbek hamar a feledés homályába merülnek, pláne, ha arról maga a város intézkedik. Ilyenekre is volt példa az elmúlt években.

Fotó: SZNJ

Vannak, amiket már megszokott a szemünk, de a legfrissebbek azonnal az arcunkba ordítanak. Ilyen volt például nemrég, amikor valaki vagy valakik tiltott önkényuralmi jelképpel, ötágú vöröscsillaggal és CCCP felirattal rondították el az egyik fecskeparti társasházat, ami már egy egész más kategória, büntetőjogi, minősített. Akkor egyébként ismeretlen tettes ellen tett feljelentést ház közös képviselője.

"Aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a köznyugalom megzavarására alkalmas – különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő – módon
a) terjeszt, b) nagy nyilvánosság előtt használ, vagy c) közszemlére tesz, 

ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő." (Büntető törvénykönyv)

Mindez a múlt, de mi a helyzet a jelennel? A következő kérdéseket intéztük kíváncsian a rendőrség kommunikációs osztályának: Mennyire jellemző Székesfehérváron, hogy lakóházak oldalán, illetve akár belvárosi, építészeti örökségeken  új graffitik születnek? Ilyen esetben általában élnek a feljelentéssel a lakóközösségek/közös képviselők, a városgondnokság? Ha feljelentés születik, és mondjuk térfigyelő-kamera is van a környéken, akkor sikeresen beazonosíthatók az elkövetők? Volt erre példa a közelmúltban? A falfirkász ilyen esetben kötelezhető arra, hogy megtérítse a kárt? Illetve az eltávolítás költségét? 

Egy több évvel ezelőtti a "mű" a Várfalnál

 A Székesfehérvári Rendőrkapitányságon 

2023-ban két büntetőeljárás indult ilyen jellegű rongálás elkövetése miatt 

- tudtuk meg a Fejér Vármegyei Rendőr-főkapitányság válaszából. Mint írták, a falfirkák közül az egyik egy belvárosi épület, még a másik egy városszéli társasház falán volt látható. Elmondható, hogy leggyakrabban kérdésben nevesítettek jelzése alapján indulnak az eljárások, de előfordulhat olyan eset is, amikor hiába észleli valaki a rongálás tényét, nem tesz bejelentést azzal kapcsolatban. A tapasztalatok alapján nem gyakori, hogy a rongálást térfigyelő-kamera rögzíti. Ha kamerafelvétel rendelkezésre áll, akkor annak elemzése nyilvánvalóan elősegíti az elkövető/elkövetők azonosítását.

S milyen büntetési tétellel kalkulálhat az illető? A Büntető Törvénykönyv az alábbiakat írja - idézi a rendőrség: „A büntetés vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztés, ha a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó rongálást falfirka elhelyezésével követik el.” Az elkövetés kaphat más minősítést is, tekintettel az okozott kárra, a megrongált dologra, vagy a falfirka jellegére (önkényuralmi jelkép).

A büntetőeljárás keretében az elkövető kötelezhető az általa okozott kár megtérítésére, illetve az elkövető maga is bármikor az eljárás során dönthet úgy, hogy saját szándékából megtéríti a kárt - fogalmaztak válaszukban. 

 

A városgondnokságot pedig már egy konkrét falfirka apropóján kerestük meg, cikkünket illusztrálandó, ami már jó ideje az Ybl játszótérnél egy panelház oldalán éktelenkedik. Valaki vaskeresztet festett a falra, ami ugyan nem tiltott önkényuralmi jelkép, de a Soá felirat szomszédságában nem csak esztétikai, egyéb problémákat is felvethet. Mint említettük ez nem egy frissen megesett rongálás, így csak általánosságban érdeklődtünk, a firkákat a társasháznak kell eltüntetni? Mik azok az esetek, amikor a városgondnokság távolít el graffitiket, firkákat? 

"Magán tulajdonú ingatlanról van szó, ezért a tulajdonosoknak kell intézkedniük az eltávolításról, és ha akarnak akkor feljelentést tenniük. Feljelentést követően a nyomozó hatóság kérheti be a térfigyelő kamerák képét a környékről. A városgondnokság a kezelésében lévő eszközök és ingatlanok esetén intézkedik a falfirkák eltávolításáról. Mi minden esetben rendőrségi feljelentést teszünk." - válaszolta Bozai István városgondnok.

Önnek van tudomása olyan friss falfirkáról, graffitiről, ami igencsak zavarja a szemét? S olyanról, ami Ön szerint inkább hozzátesz a városképhez, s művészinek látja? Küldje el nekünk fotón a [email protected].

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában