Minden, ami japán

2023.10.20. 14:30

A felkelő nap országának hangulatába csöppenhetünk Fehérvárcsurgón

Kimonók tucatjai, kobudo bemutató és persze az elmaradhatatlan japán tea is megjelenik az október 21-re szervezett Japán napból. Az események a Károlyi-kastély ad otthont

Palocsai Jenő

Illusztráció

Fotó: Pexels

Még október 10-én nyílt meg a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély újonnan felújított istállójában a gyermek kimonók kiállítása, mely október 24-ig tekinthető meg. Az időszaki tárlat keretében a Károlyi József Alapítvány október 21-én, szombaton “Japán nap” címmel család programot szervezett. 

Vincze Tibor délután kettőkor ingyenes kobudo bemutatót tart az érdeklődőknek. Ennek a sajátos, ősi harcművészetnek a születése a 17. századra tehető, amikor a japán megszállás idején Okinawán betiltották a fegyvereket, így a megtámadott lakosok, akik túlnyomó többségben földművesek, illetve halászok voltak, azzal védték az életüket, ami a kezük ügyébe került, ugyanis nem viselhettek, tarthattak fegyvereket. Így történt, hogy használati eszközöket, például botot, kapát, csáklyát, villát vagy éppen sarlót vetettek be fegyvernek, de súlyos károkat tudtak okozni a lovak körül található felszerelésekkel is, mint a zabla, a hám vagy a kötél. 

-A kobudó bemutatót követően, 14:30-tól a kimonókat gyűjtő Patkó Ágnes mutatja be a kimonó, illetve az öltözködés aprólékosságát. Egy órával később Kurita Junko, a híres japán Csillagerdő Moments Kft. munkatársa japán teakóstolóra invitálja a látogatókat, tudtuk meg Fekete Ágnestől, a Károlyi-kastély munkatársától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában