Jegyzet

2023.10.23. 11:33

67 éve már...

Október 23. kettős érzéseket foglal magába, hiszen gyászolunk, de ugyanekkor büszkék is vagyunk.

Déri Brenda

Forrás: pusztazamor.hu

E napra emlékezhetünk úgyis, mint egy fontos történelmi állomásra, mely során bátrak voltak a magyarok, reményteliek és ezt nem félték tettekben is megmutatni. De október 23-ra emlékezhetünk úgyis, mint a napra, amikor százainkat földelték el, amikor a bátor tettért az ember nem dicséretet és elismerést, hanem elhurcolást és golyót érdemelt.

Pontosan emlékszem, hogy az 56’-os forradalom történései, amelyeket jó magam csak az elmesélésekből és a történelemkönyvből tudhatok, mikor került közelebb hozzám. Tavasz volt és éppen Az öreg című sorozatunkat forgattuk az alsószentiváni Madarasi Ferencnél. Ő mesélt nekem az 56’-os emlékeiről, illetve inkább az azt követő időszakról, a megtorlásról, amikor csak úgy üldözték a forradalmárokat. Akkoriban helyezték át a helyőrségbe és mint mondta rengetegen hagyták el az országot, legtöbben félelmükben. Káosz volt az országban. Azt mondta nem tudták, hogy ki barát és ki ellenség. Nem sokkal 56’ után pedig le is szerelt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában