Tíz nőből csak négy megy el szűrésekre

2023.10.07. 15:30

17. alkalommal tartották meg a mellrák elleni küzdelem sétáját Székesfehérváron

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja, mely elsősorban a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet, azaz a rendszeres szűrésekre, mammográfiai vizsgálatokra és az önvizsgálatra.

Déri Brenda

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Rózsaszín kitűzők, lufik és öltözetek, mindenki tudta, a mai nap a mellrák elleni küzdelemről szól Székesfehérváron a belvárosban. A hosszú idők óta minden évben megrendezésre kerülő belvárosi sétára, idén is rengeteg hölgy látogatott el, akik között voltak idősek, fiatalok, édesanyák és mellrák túlélők is. Mindenki egy céllal érkezett, hogy figyelemfelhívásuk minél több nőtársukhoz eljusson.

Östör Annamária egészségügyi, sport- és társadalmi fenntarthatósági tanácsnok az esemény megnyitóján elmondta, fontos, hogy mindenki tudja, bizony vannak olyan betegségek, amelyek rendszeres szűrésekkel megelőzhetők és a mellrák éppen ilyen.

– A szűrésekre egy bizonyos kor felett minden hölgy kap meghívót, de szomorú tény, hogy 10 nőből csak négy nő él ezzel a lehetőséggel, pedig egy időbeni mammográfiai vizsgálattal akár egy súlyosabb kimenetelű betegség is megelőzhető lenne – .

Hasonlóan fogalmazott Krisztián Erika, Fejér vármegye tisztifőorvosa is, aki kihangsúlyozta, hogy az emlőrák esetében egy olyan betegségről van szó, amelynél kezünkben van a korai diagnózis felfedezése, hiszen rendelkezésünkre állnak a szűrővizsgálatok.

 

– A leginkább érintett korosztály a 45 és 65 év kor közöttiek, ők személyre szóló meghívót kapnak a mammográfiás szűrővizsgálatokra és sajnos valóban még mindig ott tartunk, hogy tíz hölgyből csak négy veszi igénybe ezt a lehetőséget, azaz csak négy hölgy adja meg magának az esélyt, hogy korai szakaszban ismerjék fel a betegséget. A korai felfedezés és a korai gyógyítás a záloga annak, hogy teljesen meggyógyuljanak – részletezte, valamint kitért még arra is, hogy a közbeeső időszakokban és az említett korosztályon kívül esők esetében az önvizsgálat legalább ennyire fontos a megelőzésben. Azon hölgyek pedig kiemelten figyeljenek oda, akik családjában már volt emlőrákos megbetegedés.

Szántó István, a Szent György Kórház Onkológiai Osztályának osztályvezető főorvosa úgy véli, hogy sokkal többet tehetnénk önmagunkért és másokért, ha többet tudnánk testünk működéséről. Ebben segíthet az önvizsgálat, melynek nem az a célja, hogy felismerjünk egy betegséget, hanem az, hogy rájöjjünk valami más, mint eddig. Ez a felismerés pedig arra ösztönözzön minket, hogy elmenjünk orvoshoz.

– Azt szoktam mondani, hogy egy kis betegséget nehéz felismerni, de könnyű gyógyítani, míg egy súlyosabb betegséget könnyű felismerni, de nehéz gyógyítani és ez valóban így van. Hozzám már akkor jönnek a betegek, amikor kezelésre van szükségük és az én feladatom azt, hogy ezt a legnagyobb szakmai hozzáértésemmel biztosítsam nekik, valamint együtt érezzek velük és biztonságot nyújtsak nekik.

Závodszky Noémi színésznő, az esemény fővédnöke a megelőzést lelki szempontból közelítette meg. Mint mondta hisz abban, hogy a test, lélek és szellem egységét nem lehet külön kezelni, éppen ezért nem elég csak a testünkre figyelni, a lelkünkre is legalább annyira kell, hiszen, ha lelkileg nem vagyunk jól, az kihathat az egészségünkre is.

Az esemény moderátora, Kovács Szilvia székesfehérvári televíziós szerkesztő maga is érintett volt a betegségben és történetének egy részét megosztotta a jelenlévőkkel is. Nyolc évvel ezelőtt fedezte fel magában a betegséget, amelyet aztán a számos kezeléssel és a barátai, családja, főként a szintén mellrákból felgyógyult édesanyja támogatásával sikerült leküzdenie.

Az eseményen részt vett Cser-Palkovics András polgármester is, aki megköszönte, hogy évről évre egyre többen csatlakoznak a mellrák elleni sétához.

Ezentúl az idei évben ismét a tömeggel sétáltak együtt Székesfehérvár sportemberei is, még inkább nyomatékosítva a kezdeményezés fontosságát, hiszen a megelőzés egyről szól, az életmentésről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában