Villanypásztor a Bakonyban

2023.09.01. 14:00

Veszélyes villanypásztor vethet véget a túráknak Bakonykútiban

Egy eddig szabadon álló területet villanypásztorral kerítettek be a falu külterületén. A magas feszültséggel és viszonylag alacsony áramerősséggel dolgozó berendezést az állatok szökése és testi épségük megőrzése érdekében telepítették.

Palocsai Jenő

A villánypásztorral védett területen csak a spirálrugókkal elzárt kapukon keresztül lehet biztonságosan közlekedni

Fotó: Palocsai Jenő

Egy szakaszon a szokásosnál is nagyobb körültekintéssel kell haladni a festői szépségű kirándulóhelyek felé, ugyanis a várpalotai lőtér felé lévő hátsó földútnál villanypásztor rendszerű karámot telepítettek. A szóban forgó területet határoló kerítést a jobb láthatóság érdekében a földút felől fehér szalaggal is kiemelték a lovakat is tartó terület tulajdonosai. A villanypásztorra külön táblák is felhívják a figyelmet és a közösségi oldalon is mindenkit figyelmeztetnek a változásra. 

A szigetelőkön végigfuttatott huzal és a benne pulzáló áram nemcsak a bekerített állatok szökését akadályozza meg, hanem más állatok védett területre való bejutását is.
Fotó: Palocsai Jenő

Természetesen a villanypásztor a legtöbb emberre nem veszélyes, de a szívritmus-szabályzóval nem rendelkezőknek is maradandó élmény lehet a találkozás a berendezéssel. 

Nemcsak az apróságok, a szüleik sem mernek az első kapcsolatfelvételt követően a villanypásztor közelébe menni 
Fotó: Palocsai Jenő

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában