19. Tökfesztivál

2023.09.18. 11:49

Tök jó buli volt Rácalmáson - Véget ért a térség legnépszerűbb eseménye

Szeptember 17-én véget ért a térség legnépszerűbb őszi, háromnapos rendezvénye, a tökfesztivál. A rácalmásiak idén már a tizenkilencedik alkalommal szervezték meg az eseményt a Jankovich-kúriában. A városlakók több mint 600 tökkompozícióval díszítették fel a városkát a fesztivál tiszteletére, amely rekordszámú érdeklődőt vonzott az elmúlt hétvégén.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Minden idők leg­kreatívabb tökfesztiválja lett az idei. Kicsit sem barokkos túlzás állítani, hogy szinte minden rácalmási ház előtt tökdekorációt csodálhatott meg az érdeklődő látogató, és a nagyobb téralkotó kompozíciók is remekül sikerültek. 

A kúriában egyébként idén is, mint minden évben az első nap a gyerekekről szólt. Számtalan iskola és környékbeli óvoda tett látogatást a fesztiválon, és nagyszerű kreatív élményekkel gazdagodtak. A tavaly elmaradt Follow The Flow nevű együttes idén pótolta a fellépését, amelyre szintén pénteken került sor, és annyian voltak rá kíváncsiak, hogy a színpadteret be kellett zárni, ugyanis telt ház volt. 

Fotó:  Szabóné Zsedrovits Enikő

A főszervező, Bodnár Edina tájékoztatása szerint pénteken több mint 4 ezren, szombaton több mint 6 ezren látogattak el a tökfesztiválra. A második napon teljes telt ház volt a fesztiválon, amely nem is csoda, hiszen szombaton többek között fellépett Horváth Tamás, a Wellhello és Willcox is a színpadi programban. 

Fotó:  Szabóné Zsedrovits Enikő

Szombaton került sor a hivatalos megnyitóra, amelyen jelen volt Mészáros Lajos, a térség országgyűlési képviselője, Hajnalné  Szecsődi Zsuzsanna, Fejér vármegye aljegyzője,Kovács Péter, a Dunaújvárosi Járási Hivatal vezetője. 

Az országgyűlési képviselő megnyitó gondolataiban egyebek mellett a közösségformáló hagyomány impozáns módját méltatta a tökfesztivál kapcsán, a város polgármestere, Schrick István pedig a fesztiválon dolgozók, önkéntesek munkáját ismerte el.

Fotó: Szabone Zsedrovits Eniko

A háromnapos eseményt nagyszerű kísérő programok sokasága egészítette ki. A gyermekeket külön birodalom várta játékos elfoglaltságokkal. Voltak érdekes kiállítások, tökös bringatúra, kóstolók, veterán autók kiállítása, városnéző kisvonat és számtalan kézműves portékájából válogathattunk. 

Bubutimár Éva tökös Manóvilága ebben az évben a szökőkút köré költözött. A kúria termeiben látható volt többek között Paray Júlia Gyöngyi népi iparművész népviseletbe öltöztetett babáinak kiállítása, s Ordas István műgyűjtő kollekciójából összeállított válogatás-tárlata is. A gasztrokínálat is igen bőséges volt, mellette idén első évben versenyt szerveztek házi készítésű tökös sütemények között is. 

Vasárnap a fesztiválozóknak szintén két extra nagy durranással készültek a szervezők a színpadi produkciók tekintetében. A tökfesztivált záró sztár délután Korda György és Balázs Klári volt, majd este a Bikini koncertje koronázta meg a fesztiválműsort. A két nagyszabású koncert között adták át a legjobban sikerült tökdekorációk konstruktőreinek a bőkezű különdíjakat.  

Forrás: duol.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában