Továbbképzés

2023.09.20. 09:00

Tizennégy fehérvári pedagógus tehetett tanulmányutat Észtországba

A szekesfehervar.hu cikkében olvasható, hogy az utat az Alba Innovár szervezte az okostanterem programban résztvevő tanároknak és az iskolák vezetőinek. A célja pedig az volt, hogy tapasztalatokat szerezzenek, melyeket most a fehérvári iskolákban hasznosíthatnak.

Feol.hu

A küldöttség

Fotó: Töll Konrád/szekesfehervar.hu

Eddig kilenc fehérvári általános iskolában épült vagy épül ki okostanterem. A program (ami az Innovár módszertanát viszi el minél több fehérvári iskolába) az önkormányzat, a tankerület és a helyi vállalatok (KÉPES Programon keresztüli) anyagi támogatásával valósul meg. 

Ezúttal külföldi jógyakorlatokat tanulmányozhatott a fehérvári küldöttség. A háromnapos tanulmányút során tizennégy fehérvári pedagógust, szaktanárt, iskolai vezetőt, valamint az Innovár csapatának három tagját kalauzolták végig az észt iskolarendszeren. Mint írták, a Laufer Tamás által vezetett csoport két tallini és egy vidéki iskolába látogatott el és vett részt ottani tanórákon, valamint az észt oktatásért felelős minisztérium egyik szakértőjével folytattak eszmecserét.

"Érdekesség, hogy a fehérvári küldöttség benyomása szerint a fehérvári közoktatásban több az egy diákra eső digitális eszköz, mint az észt iskolákban, de a felhasználásuk fókuszáltabb, mint nálunk." - olvasható a cikkben, ahogy az is, Észtországban nagy hangsúly kerül a tankönyvek digitális verzióira is, illetve másként funkcionálnak az iskolák belső, tágas terei, több a közösségi rész. Az osztálytermek többségét üvegfalak és felületek határolják, ezzel is erősítve a szabad tér érzetét. Az osztálytermekben minden egyes tanulónak saját, variálható iskolapadja van. A beszámoló kitér továbbá arra is, hogy átlagosan 24 gyermek jár egy észt osztályba, s jobban bevonódnak a tanórákba is. Főként a diákok problémamegoldó képességének és kritikus gondolkodásának erősítésén van a fókusz.

További érdekes hasonlóságokról és a két oktatási rendszer közötti különbségekről, no és persze a tanulságokról itt olvashatnak bővebben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában