Sokakat érintő döntések születtek

2023.09.22. 11:54

Támogatásokról és a buszmenetrend módosításáról is döntött a közgyűlés

Péntek reggel tartotta soron következő ülésén Székesfehérvár közgyűlése. Bérkiegészítésekről és bérfejlesztésekről, valamint egyéb támogatásokról is döntött a testület.

Héjj Vivien

Fontos, sokakat érintő döntések születtek a város pénteki közgyűlésén

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei

A közgyűlés kezdetén a börgöndi repülőgép-szerencsétlenség áldozataira egy perces néma felállással emlékeztek a jelenlévők. Elhangzott: a helyszínen balesetet szenvedett család számára a lakóhelyük által indított gyűjtéshez Székesfehérvár önkormányzata is hozzájárult.

Első napirendi pontként a város költségvetését módosította a közgyűlés, a döntés kapcsán Cser-Palkovics András polgármester kiemelte: a legfontosabb, hogy továbbra is stabil és biztonságos költségvetési helyzete van a városnak, az adósságállomány nulla forint, az önkormányzat hitelfelvételt nem tervez sem idén, sem a következő esztendőben.

– Új támogatásokról, új fejlesztésekről is tudtunk dönteni: például a Gáz utcai garázssorok környéki utakat fogjuk teljes egészében felújítani. A költségvetés-módosítás legnagyobb tétele az önkormányzat intézményeinek, vállalatainak több mint háromezer munkavállalóját érinti, akik nagyon-nagyon sokat tettek annak érdekében, hogy a takarékossági intézkedéseket be tudjuk tartani, és ezáltal források szabaduljanak föl. A munkájukat megköszönve szeretnénk őket jutalmazni, ezért intézményeink és vállalataink dolgozói novemberben egyszeri kiegészítő juttatást kapnak, az emberek többségének ez 100 ezer forintot jelent – magyarázta.

A vonatkozó napirend tárgyalásánál Mészáros Attila alpolgármester kifejtette: a béremelés és az egyszeri juttatás mintegy 1600 intézményi dolgozót érint. A Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézményben 32 fő kap jelentős egészségügyi pótlék-emelést, ez havi 60-80 ezer forint bértöbbletet jelent. Az egészségügyi szakdolgozók és a védőnők béremelése a megyeszékhelyen 68 főt érint. A pedagógus életpálya-modell bevezetésével novembertől a gyakornokok bére 280 ezer forintról 400 ezer forintra emelkedik, a fehérvári bölcsődékben a 22 diplomás kisgyermek-nevelőből 17 főnek nő a fizetése, az óvodákban dolgozó 236 óvodapedagógus közül 130 fő számíthat béremelésre.

– A döntések másik része a szociális szektort érintette: civil szervezeteknek nyújtunk kiegészítő támogatást, egyéb civil és kulturális szervezeteknek pedig működési támogatást, hiszen nem mindenki tudott állami forrásokhoz jutni. Kiemelném a Szabad Színházat, amely újabb 5 millió forintos támogatást kapott az önkormányzattól, illetve az állatmenhelyek támogatásáról is dönthettünk – fogalmazott Székesfehérvár polgármestere.

Ugyanezen napirendi pont tárgyalásánál vitát váltott ki a Fehérvár FC Kft. utánpótlás-nevelésére nyújtott 150 millió forintos támogatás. Ennek kapcsán Márton Roland ellenzéki képviselő felszólalásában egyet nem értését fejezte ki, s arról beszélt, a Kft. az idei évben 170 millió forintos TAO-támogatásban részesült, tulajdonosa pedig az ország 12. leggazdagabb embere.

– Szeretném kiemelni – reagált Cser-Palkovics –, hogy nem a nagy csapat, különösen nem a klub és a Kft. tulajdonosa kapja a támogatást, hanem a fehérvári gyermekek és családok, hiszen ez csak és kizárólag az utánpótlásra költhető, magyarul a gyermekekre, fiatalokra, és így is kell majd a klubnak a város irányába elszámolni.

Döntés született továbbá a helyi buszjáratok kapcsán a menetrend módosításáról, melyre a munkáltatók érdekében, a jobb megközelíthetőség miatt volt szükség. A változás a 35, 20, 26C, 15Y, a 23 jelű járatokat érinti.

– Zajlik továbbá a hálózat és menetrend bővítésének előkészítése. Ezt szeretnénk hamarosan a közösség elé vinni, és véleményeztetésre bocsátani. Kérjük, hogy akinek van észrevétele, az majd jelezze vissza számunkra. Az új menetrend biztos, hogy nem 2023-as, inkább 2024-2025-ös bevezetésű lehet, hiszen a módosítás több száz millió forint többletkiadást eredményez – tájékoztatta a közvéleményt a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában