Pincejárás a győztes huszárok nyomában

2023.09.10. 07:44

Sukoró kincsei a nyitott pinceajtók mögött (galéria)

Ahol a győztes huszárok mulattak 175 éve, ott rendeztek szombaton pincejárást Sukorón. A szüret nagy munkája után nyitott pinceajtókkal fogadták a vendégeket a pincészetek.

S. Töttő Rita

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Sukoró pincesori utcája káprázatos, mégis családias helyi érték, ahol takaros, stílusos pincék és páratlan panoráma várja az arra járókat. A Velencei-tó környékének egy még kevésbé felfedezett kincse ez, ahol éppen ezért inkább a helyiek vagy meghívott látogatók koptatják a szűk utcákat. Dombnak fel-dombnak le vezet az út, amelyen talán 175 éve a lovas huszárok és gyalogosok is jöttek a pákozdi csata után – kiengedni a fáradt gőzt. S ez nem csupán szimpla vízió, ez a helyiek szerint valóban így is volt. Itt koccintottak a győzelemre, melynek mámorát a sukorói bor tette teljessé.

De nem csak ezért valódi érték ez a sor: a napérlelte hűs borok, az akár száz, kétszáz éves pincék is megőrzendő értékké teszik azt. Erre törekszik a Sukorói Hagyományőrző Egyesület is, amely második alkalommal rendezte meg a szüreti pincejárást a pincesoron szeptember 9-én, melyet a helyi Borbarátok Egyesületével és a Sukorói Polgárőr Egyesülettel közösen szervezett.

- A helyi értéktárban szerepel a pincesor, fő munkásságunk pedig a helyi és nemzeti értékek megőrzése és továbbadása – főképp a legkisebbeknek, hogy mire felnőnek, nekik is legyen lehetőségük tovább vinni azokat – fogalmazta meg Varga Edit, az egyesület elnöke, maga is népviseletben fogadva a vendégeket a kora őszi melegben.

A lehető legjobb időpontra sikerült tenni ezt a napot – tette hozzá -, ugyanis a legtöbb helyi pince ezen a napon szüretelt. Így a pincejárás során a résztvevőknek lehetőségük adódott betekinteni Szűcs János helyi pincéjének szüretelési folyamatába, de nyitott pinceajtókkal fogadta a vendégeket a Bella, a Szilasi, a Csizmadia pincészet, valamint több magánpincészet is. A kóstolók végén pedig a volt helyi TSZ pincészetének udvarában folytatódhatott a buli, ahol népi játékok, hagymás-zsíros kenyeret és bográcsételt kínáló büfé várta a vendégeket. A zenét a Gárdonyból érkezett Arató zenekar és a helyi Kartoncsigák biztosította a nap folyamán.  

A helyszínnek, ahogy arra már utaltunk, további értéket és hagyományőrzésre méltó emlékelemet jelent egy igen fontos történelmi tény: ezen a pincesoron – Németh László pincészeténél legalábbis egészen biztosan – itt mulattak a katonák az 1848-as győztes pákozdi csata után. Erről – mondja Edit, számos dokumentum tesz tanúbizonyságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában