Ötven orvos fogadja a betegeket a harminc szakrendelésen

2023.09.24. 15:50

Ötvenéves a Bicskei Egészségügyi Központ

Az új épületben 1973-ban megnyílt Bicskei Egészségügyi Központ fél évszázados jubileumi ünnepségére mindenkit meghívtak a korábbi dolgozók közül. Balogh Gyula igazgató-főorvos köszöntötte őket, s köszönte meg munkájukat.

Zsohár Melinda

Bálint Istvánné polgármester és Balogh Gyula igazgató-főorvos

Fotó: Takács József

A kisváros, akkor még nagyközség központjában épült meg a mai nevén Bicskei Egészségügyi Központ, ahogyan akkor nevezték, az SZTK. De mit is jelent a betűszó? Szakszervezetek Társadalombiztosítási Központja néven működtek ezek 1950-től, de a pontos jelentés homályba vész. Mindenesetre a járási központban nagy előrelépést jelentett ötven esztendővel ezelőtt a III. számú Fejér Megyei Rendelőintézet megnyitása, amit 1976-tól a székesfehérvári Szent György Kórházhoz integrált intézetként működtettek. A rendszerváltás után csaknem másfél évtizeddel, 2004-ben alakult meg és került a helyi önkormányzat fenntartásába a Bicskei Egészségügyi Központ, s ez újabb, a legjelentősebb határkő lett az intézmény életében.

Bálint Istvánné köszönti az egészségügyi központ meghívottait Fotó: Adravecz Tamás 

A Fiatalok Házában tartott ünnepségen az önállóság eredményeiről, a fejlesztésekről, a nagyszabású tervekről, s azok részbeni megvalósulásáról beszélt Balogh Gyula intézményvezető főorvos, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és Bálint Istvánné polgármester. Személyes és szakmai emlékeiket idézték meg a bensőséges, fehér asztal melletti és a Prelúdium Művészeti Iskola muzsikusainak előadásával emelkedetté tett hangulatú találkozón. Végh Róbert sebészorvos, Bicske város díszpolgára és Mohainé Fejes Ágnes bicskei helytörténész szintén a rendelőintézet múltjából villantottak fel eseményeket, emlékeket. A rendelőintézet megalakulása gazdasági szempontból a nonprofit kft. megalakulását jelentette, az ügyvezetője kezdetektől napjainkig Balogh Gyula főorvos, aki egyben gyakorló orvosként vállalta el a feladatot. Köszönetet mondott mindenkinek, s megemlékezett azokról, akik már nem lehetnek köztünk, hiszen az ötven év, de a csaknem húsz esztendő is nagy idő, amelyet maguk mögött hagytak. 

Tóth Ágnes és Végh Róbert orvosházaspár Fotó: Takács József

Az önállóság eredményes volt, hangsúlyozta Bálint Istvánné, azóta megalapozott szakmai döntések születtek, s anyagilag is lépésről lépésre haladtak előre, mondta. 2004-ben tíz orvos dolgozott tíz szakrendelésen, jelenleg ötven szakorvos fogadja a betegeket harminc szakrendelésen. A Bicskei járás területén ötvenkétezer fő az ellátott, évi 150 ezren fordulnak meg a rendelőintézetben.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő Fotó: Adravecz Tamás 

Tessely Zoltán a segítő, gyógyító szeretetről beszélt, s plakettet nyújtott át köszönetül Balogh Gyulának. Jelentős mérföldkő volt az egynapos sebészet körülményeinek és feltételeinek megteremtése 2011-ben, az 556 millió forintos sikeres pályázat nyomán. Az egészségügy roppant drága „műfaj”, a nagyszabású tervek megtorpanásakor sokak összefogásával teremtettek elő újabb 170 millió forintot a továbblépésre. A műszerpark megújítása, fejlesztése több száz millió forintba került, számos kórháziellátást igénylő diagnosztikai és gyógyító eljárást váltottak ki helyben. 

Varsányi Andrásné és KIss Péter sebész-főorvos Fotó: Takács József

A kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősítette a Bicskei Egészségügyi Központot, s folytathatták a teljes körű tervezést, emlékeztetett a képviselő, aki korábban polgármesterként is a város élén állt. Jelenleg szünetel az épület ütemezett teljes rekonstrukciója, s a további legmodernebb eszközök beszerzése, bár az engedélyes tervek 2021-ben elkészültek. 

Bálint Istvánné és Balogh Gyula Fotó: Takács József

Azonnal folytatják a mostani számok szerint az 5,1milliárd forintnyi költséggel a kivitelezést, ami még hatszázhatvan munkanapot igényel, hangzott el. A végső megvalósuláskor azonban olyan épület, egészségügyi ellátás és eszközpark áll majd rendelkezésre, ami több kórházban sem mondható el. Az ötven év alatt megtett út, s az önállóság idejétől rohamléptekkel történő fejlesztések előrevetítik a tervek maradéktalan megvalósulását, fejezte ki bizakodását valamennyi hozzászóló az ünnepségen.

Megtelt a terem a Fiatalok Házában Fotó: Adravecz Tamás 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában