Mit rejt az árok: átkot vagy áldást?

2023.09.11. 20:00

Olyan helyen találtak csőtörést Csóron, ahol nem is fut vízvezeték!

A Csóri Csuka Csárda melletti vízfolyás tartotta lázban a környéket több mint egy éven keresztül. A Fejérvíz Zrt. végül kinyomozta a hátteret.

Hajdú Marianna

Fotó: wikipédia

Amikor több mint egy évvel ezelőtt az emberek először észrevették a vízfolyást, sokan csak a szokásos vízvezeték problémának vélték – mondta Csete Krisztián, a település polgármestere. 

– És kinek nem jutna eszébe a csőtörés, ha már több mint egy éve látja a vizet csordogálni a buszmegálló mellől? 

A probléma azonban egyáltalán nem volt annyira egyszerű. A Fejérvíz Zrt. szakemberei augusztusban megérkeztek a helyszínre nyomozni. 

– A felderítő csapat egyik tagja a Csuka Csárda melletti tisztítóból indulva kezdte a terepszemlét – mesélte a település polgármestere Csete Krisztián. A szakember éppen az út túloldalán, az étterem bejárati ajtajának vonalában tűnt fel, amikor jelezte, hogy sikeresen megtalálta a csőtörés helyét, de a kollégái kételkedve fogadták a hírt. 
 

Hiszen az útnak azon az oldalán nem is húzódnak csövek!!


A vizsgálat során előkerült egy meglepő módszer is: laboratóriumi teszteléssel kideríthető, hogy a vizet vezeték szállítja-e vagy természetes forrásból, például karsztvízből ered. A Fejérvíz Zrt. küldöttségének emberei nyomban mintát is vettek a csordogáló H2O-ból és elvitték magukkal bevizsgálni.

A napokban megérkeztek az eredmények is, amelyek meghökkentőek voltak: a vizsgált minta nem tartalmazott semmilyen olyan vegyületet, ami a vezetékekben található vizekben lenne. A titokzatos víszfolyás tehát egy karsztvíznek köszönhető. A polgármester szerint a településen élő öregebb generációk nem lepődtek meg ezen: 

 

a két világháború közötti időszakban már találkoztak hasonló jelenségekkel. 

 

Karsztfakadások a faluban és környékén már akkor sem voltak ritkák.

– Az a tény, hogy ezen a területen élünk, sok előnyt is hordoz magával, bár vannak kellemetlen mellékhatásai is - fűzte hozzá a polgármester. Bizony több helyen is találkozni Csóron vizesedő házfalakkal.

– Nem szeretnék riogatni senkit, de mivel egy karsztvízben gazdag területen élünk, elképzelhető, hogy a falu más részein is előfordulhatnak hasonló esetek. Azonban a jövőre nézve sokkal több az előnye, mint a vele járó kár – zárta gondolatait a település vezetője.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában