Minek a rács a fák körül?

2023.09.09. 20:00

Mi az a lakkszerű anyag, amellyel lefújták a fákat körülvevő kavicsokat az egyik fehérvári élelmiszeráruház parkolójában?

Ezúttal egy helyi lakos felvetésének igyekeztünk utánajárni, aki sérelmezte a Balaton úti LIDL parkolóban található fák helyzetét, különösképpen azt, hogy a fák törzse, illetve annak közvetlen környezete apró kavicsokkal van körbe szórva, amik ráadásul valamilyen lakkszerű anyaggal is le vannak fújva.

Déri Brenda

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Megkeresésünkre elmondta, hogy tősgyökeres fehérvári lévén fáj látnia, ahogy egyre kevesebb és kevesebb a zöldterület. A túlzott beépítettséget ugyanis a természet sínyli meg. De a parkoló helyzetére visszatérve, általánosságban is megfigyelhető az áruházi parkolókban – mondta – az a jelenség, hogy mindent leaszfaltoznak, kiszorítva a zöldet és elhelyeznek néhány fát, ami ugyan van, de funkciója nincsen, mert kicsik ahhoz, hogy árnyékot biztosítsanak az autók számára.

A felvetés kapcsán természetesen megkerestük a LIDL-t, akiktől megkérdeztük, hogy szándákosan vannak-e lefújva a kavicsok az említett lakszerű anyaggal, illetve miért szükséges rácsokkal körülvenni a fák törzsét?

„A Lidl Magyarország a székesfehérvári üzlet parkolójában a fák védelme érdekében azok köré védőrácsokat helyezett ki, melynek célja, hogy megóvja a fákat az esetlegesen szabálytalanul parokoló autók által okozott sérülésektől. A fákat körülvevő kavicsos területet pedig a vállalat egy speciális, vízáteresztő anyaggal kezelte le annak érdekében, hogy a kavicsok ne szóródjanak szét a parkolóban” – tájékoztatták a feolt.

Olvasónk a parkolóban található fák helyzetén túl számos más ’problémát’ is felvetett beszélgetésünkkor, mely végén a következő elgondolkodtató mondat hallatszott a vonal túlsó végén: Tudunk-e a következő generációnak egy élhető világot hátrahagyni?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában