Táncoló fáklyák vonultak a holdfényben

2023.09.30. 11:30

Megkezdődtek a Pákozdi Napok: öröm, emlék és kultúra (galéria, videó)

Miközben a közeli Mészeg-hegyen a Honvédfesztivál fennkölt eseményei várják az érdeklődőket az ország minden tájáról, Pákozd is ünnepel.

Tihanyi Tamás

A legnagyobb ünnepet is a legkisebbek szereplése teszi emlékezetessé

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Kultúra Házában kezdődött meg a Pákozdi Napok rendezvénysorozata pénteken késő délután. Először a Kispipacsos néptánccsoport fiai és leánykái foglalták el a színpadot, majd őket a Pákozdi Pacsirták, a Pipacsos Néptánccsoport, az Abajka Citerazenekar és a Pákozdi Népdalkör tagjai követték. Kardos Ádám polgármester és Pikó Zoltán alpolgármester ezután elismeréseket adott át kiemelkedő munkájuk, tevékenységük elismeréseként az arra érdemesnek ítélteknek a nagyközség önkormányzata nevében. „Pákozdért” Díszoklevelet Unger András, Bíró András, Novákné Fehér Veronika, Molnár Nelli, Tihanyi Tamás és Pavelcze László kapott. Polgármesteri Elismerő Oklevelet vehetett át a településen logisztikai központot működtető Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, Bencs Ákos, Mészölyné Lencsés Zsuzsanna, Szabó Ferenc és Rózsa Norbert.  

A Kultúra Háza adott otthont a rendezvénysorozat nyitó ünnepségének
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Kultúra Házától fáklyás felvonulás kígyója indult útnak a nagyközség büszke 1848-as emlékművéhez, ahol Székesfehérvár Helyőrségi Zenekara várta a tisztelgőket, a pákozdi vezetők mellett a nagyközség intézményeinek vezetőit, Lévai Miklós nyugállományú ezredest, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnökét, Berlinger Gábort, a Budakeszi Katonai Hagyományőrző Egyesület századparancsnokát. Lévai Miklós ünnepi köszöntője után Hágen Andrea és Szabó Ágnes ünnepi műsora következett, majd a jelenlévők koszorút helyeztek el az emlékmű talapzatánál.

 

Lángot gyújtottak a résztvevők és fáklyákkal vonultak a szabadságharcos emlékműhöz
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Pákozdi Napok szombaton 13 órakor szüreti felvonulással folytatódik, a szervezők minden érdeklődő csatlakozását szívesen látják a táncosokhoz, lovasokhoz a Budai út elejétől a Hősök teréig. Az idei eseménysorozatot este 20 órakor a tervek szerint hagyományosan szüreti bál zárja.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában