Friss felmérés

2023.09.12. 19:30

KSH: egy év alatt 16,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak

2023 augusztusában a fogyasztói árak átlagosan 16,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Az elmúlt évben a háztartási energia és a járműüzemanyagok ára jelentős mértékben emelkedett – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb felméréséből.

Héjj Vivien

A fogyasztói árak alakulását vizsgálta a Központi Statisztikai Hivatal

Forrás: pexels.com

Az elmúlt évben a fogyasztói árak átlagosan havonta 0,7 százalékkal emelkedtek, azonban ezen belül a ruházati cikkek ára 1,6 százalékkal csökkent. A Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint a 2022. augusztusi adatokhoz viszonyítva az élelmiszerek ára 19,5 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább a cukor, a büféáruk, a csokoládé, a kakaó, a péksütemények, a párizsi és a kolbász ára nőtt.

A vizsgált időszakban a KSH közlése szerint a háztartási energia 34,7 százalékkal drágult, a járműüzemanyagok ára pedig 31,1 százalékkal lett magasabb. Az áremelkedés a szolgáltatásokat is érintette, a hivatal 13,2 százalékos drágulásról számolt be.

Az augusztusi adatok a júliusiakkal összevetve hasonló tendenciát mutatnak: a fogyasztói árak egy hónap alatt 0,7 százalékkal, az élelmiszerek 0,3 százalékkal drágultak. Ezzel ellentétben a KSH adatai szerint a ruházkodási cikkekért 1,6, míg a háztartási energiáért 0,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni augusztusban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában