Pápai döntés alapján

2023.09.08. 12:00

Kisbazilika rangot kapott a Bodajki Mindenkor Segítő Szűz Mária Kegyhely

A 16. századtól kezdve írásos pápai engedély szükséges ahhoz, hogy egy templom bazilikai rangba emelkedjen. Ferenc pápa döntése alapján a Bodajki Mindenkor Segítő Szűz Mária Kegyhely temploma „basilica minor”, azaz „kisbazilika” címet kapott. A kitüntető címről sajtótájékoztató keretében számolt be Spányi Antal megyés püspök, Mórocz Tamás kanonok, a kegytemplom plébánosa és Mózessy Gergely levéltáros, történész, gyűjteményigazgató.

Baráth Eszter

Mórocz Tamás, Spányi Antal és Mózessy Gergely közösen jelentette be a Bodajki Mindenkor Segítő Szűz Mária Kegyhely kisbazilikai címét

Fotó: Fehér Gábor

– Az egyház régi szokása, hogy kiemel és titulussal lát el olyan templomokat, kegyhelyeket, amelyek ősi időre nyúlnak vissza és a jelenben is jelentősek. A bodajki mindenképpen ilyen templom, ilyen kegyhely, nemcsak a mi egyházmegyénk számára, hanem valójában az egész magyarság számára – fogalmazott Spányi Antal megyés püspök. Kiemelte, Szent István családjával oda járt imádkozni, az altemplomban pedig a feltárások során pedig templomra, kegyhelyre utaló maradványok kerültek elő. A megyés püspök úgy fogalmazott, a bodajki templom és kegyhely idén kifejezetten különös jelentőséggel bír, hiszen 75 évvel ezelőtt Mindszenty József bíboros ott mondta el híres beszédét a letartóztatása előtt. – A Szentatyához fordultam, és kértem, hogy a Bodajki Mindenkor Segítő Szűz Mária Kegyhelyet kegyeskedjen basilica minor, azaz kisbazilika címmel kitüntetni. Ennek dokumentumait elkészítettük, igazoltuk a kegyhely ősiségét, hogy ott folyamatos az imádság, hogy a Kegyhely művészi értékekben gazdag és jelentős számú papsággal rendelkezik. A Szentatya meghallgatta, és eleget is tett a kérésemnek. Megkaptuk azt a levelet, amelyben tudatják, hogy a Bodajki Mindenkor Segítő Szűz Mária Kegyhely temploma basilica minor rangban van – emelte ki Spányi Antal megyés püspök. Spányi Antal tájékoztatása szerint ezt a címet hirdeti majd ki a Szentatya követe augusztus 17- én vasárnap a Mária-napi főbúcsú Erdő Péter bíboros által bemutatott szentmiséjén. A megyés püspök úgy fogalmazott, ez az egyház életét jelentősen befolyásoló, nagy megtiszteltetésnek számító esemény lesz.

– A Szentségi és Istentiszteleti Kongregáció 1989. november 9-i Domus Ecclesiae de Titulo Basilicae Minoris című dokumentuma szerint a kisbazilika olyan templom, amely liturgikus és lelkipásztori szempontból különleges jelentőséggel bír. A cím adományozásával a páoa jelzi a szoros kapcsolatot az illető templom, valamint a római egyház között – emelte ki Mózessy Gergely levéltáros, történész. Mint mondta, Egyházmegyénkben eddig csak a székesfehérvári székesegyház rendelkezett kisbazilikai címmel, melyet 1938-ban kapott meg. A kitüntető címmel kötelezettségek és kiváltságos egyaránt járnak. Előbbiek közé tartozik egyebek mellett a szorgalmas igehirdetés, a liturgia gondos megszervezése és a hívek liturgikus nevelése, valamint a pápához fűződő szorosabb kötelék miatt a kisbazilikákban minden évben különleges gonddal kell megülni Szent Péter és a pápa ünnepeit. Mózessy Gergely a kiváltságokat is ismertette, melyek között szerepel, hogy a kisbazilikát felkereső hívek a szokásos feltételek mellett teljes búcsút nyerhetnek a bazilika felszentelésének évfordulóján, a bazilika búcsúnapján, Szent Péter és Pál apostolok ünnepén, a kisbazilika cím megadásának évfordulóján, valamint az évnek még két további napján.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A Bodajki Mindenkor Segítő Szűz Mária Kegyhely számára minden esztendő legkiemelkedőbb eseménye a Mária-napi főbúcsú, amelyet a Mária napjához közel eső hétvégén ünnepelnek. Mórocz Tamás kanonok, a kegytemplom plébánosa felidézte a megyés püspök által is említett, 75 évvel ezelőtti eseményeket. – Mindszenty 75 évvel ezelőtti imádsága valahol beteljesülni látszik, hiszen imádkozik a nemzetért, a keresztény Magyarországért. Örülök annak, hogy a búcsúnk nem egy elidősödő búcsú hangulatát adja, hanem valóban egy fiatalos lendület tudott megteremtődni a kétezres évek elején – emelte ki Mórocz Tamás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában