Derült égből szivárvány?

2023.09.03. 20:20

Elkényeztet minket az égbolt: újabb színes "kérdőjel" Fehérváron

Kék szuperhold, kék "Dzsinn"...sárga égbolt. Az elmúlt pár hét igazán bővelkedett kérdőjelekben és fotótémákban egyaránt. Mutatjuk a legújabbat!

Horváth-Buthy Lilla

Mint egy inverz formájú szivárvány

Fotó: HBL

Minden a misztikus sárga égbolttal kezdődött, amikor marsbéli látványra ébredtek a megye lakói. Erről ide kattintva olvashatnak. Majd az Inota Fesztivál fénypróbája kékítette be az éjszakát, ami több helyen úgy nézett ki, mintha egy kék "Dzsinn-t" szabadítottak volna az égboltra. 

Olvasónk csodálatos fotója teliholddal, Inotáról "szökött" kék fénnyel
Fotó: Riba Izabella

Ezt követte a kék szuperhold, ami olyan ritka, hogy legközelebb csak 14 év múlva láthatunk ilyet. Arról, hogy mi a kék szuperhold, itt írtunk, s arra is kértük önöket, küldjenek fotót szerte Fejérből. A képeket itt tekinthetik meg.

És most újabb jelenség ad okot a találgatásra: tűzszivárvány, szivárványfelhő? Halojelenség? Többen, többféle tippel is szolgáltak a fenti tünemény leírására, ami Székesfehérvár több pontján látható volt hétvégén. Fotónk az Őrhalmi szőlőkben készült, s első blikkre úgy tűnik, derült égből színes, "fejre állt" szivárvány virult az égre. Bármelyik névvel is illetjük a képződményt, egy biztos: kis vízcseppek, jégkristályok a főszereplői. És még egy közös pont: mindegyik jelenség igen ritka!

Fotó: HBL

A halo - a Wikipédia szerint - Hold körül megjelenő optikai jelenség,  fátyol- és pehelyfelhőkben levő jégkristályok okozzák a felső troposzférában. A fénysugarak visszaverődhetnek róluk, mint vízcsepp esetén, a szivárvány keletkezésekor. A tűzszivárvány egy ritka égi fényjelenség, olyankor keletkezik, ha a a nap sugara pontosan 58 fokos szögben esik a a megfelelő arányú jégkristályokkal telített felhőre. Azért ilyen ritka, mivel a hatszögletű jégkristályoknak a szokásos függőleges helyett horizontálisan kell elrendeződniük. 

A szivárványfelhő egy optikai jelenség, mely az úgynevezett irizálódás miatt fordulhat elő. Az irizáló felhők szivárványszínű elszíneződését kis vízcseppek vagy jégkristályok okozzák: ahogy a napfény áthatol a kristályfelhőkön, szétszóródik.

Önök szerint mi látható a képen?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában