Három tehetség kapta a díjakat

2023.09.30. 07:00

Díszpolgári cím átadásával nyitották meg a Móri bornapokat (galéria, videó)

Pénteken délután megtartották a 2023. évi Móri Bornapok Népzenei és Néptánc Fesztivált a Kapucinus téri nagyszínpadon. Az óriási látogatottságnak örvendő eseményen három olyan ember is elismerést kapott, akik kiemelkedő tehetségek a maguk területén.

Palocsai Jenő

Fotó: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A Móri Ifjúsági Fúvószenekar zenéjével, majd a Himnusszal és a megjelentek, köztük a megye, a járás és a város előjáróinak, vallási vezetőinek köszöntésével kezdődött az idei Móri Bornapok megnyitója. 

-Elérkezett városunk legnagyobb, nemzetközi hírű rendezvénye, a szőlő és a bor legnagyobb ünnepe, mely természetesen a szüreti időszakra esik. Ebből az alkalomból köszöntjük szőlészeinket, borászainkat és munkatársaikat. A jó bor íze illete színe, a poharak csilingelése és hűvös tapintása minden érzékszervünket megérinti. Gyógyítja a test sebeit, elűzi a bánatot, szomorúságot, örömöt okoz és kedvet ébreszt a mulatsághoz. Mi móriak mindig nyitott szívvel, zamatos borokkal és szép környezettel várjuk a városba érkező vendégeket és a felnövekvő móri nemzedék soraiban is komoly hatása van a bor tiszteletének. Jó példa erre Vasvári Tamás, aki az első Európai Bordalfesztiválon harmadik lett, mondta megnyitó beszédében a város polgármestere, Fenyves Péter, aki beszéde végén megnyitotta a 2023. évi Móri Bornapok Népzenei és Néptánc Fesztivált. 

A városvezetőt Törő Gábor követte az emelvénye. Az országgyűlési képviselő a város ütemesen végbemenő fejlődéséről beszélt, megemlítve azt is, hogy hány híres-neves embert adott a múltban és ad mai is az országnak. 

A színpadon újra meg újra játszó fúvósok egyik pillanatról a másikra még inkább a hivatalos megnyitó főszereplőivé váltak, ugyanis eljött a páratlan év, 2023. legfontosabb pillanata, a díszpolgári cím átadásának ideje. Fenyves Péter polgármester a zenekar karnagyának, Acsai Sándornak adta át ezt az értékes elismerést, amit a közönségnél is nagyobb tapssal díjazott a zenekar. 

Mór Városi Önkormányzat Képviselő-testülete attól a céltól vezérelve, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket és szervezeteket méltó elismerésben részesíthesse, valamint személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként az utókor elé, páratlan években Mór Város Díszpolgári Címet, páros években Pro Urbe Emlékérmet ad át. 

 Acsai Sándor karnagy Fenyves Péter polgármestertől vehette át a díszpolgári címet
Fotó: Hrubos Zsolt

A Mór Város Díszpolgára cím annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak adható, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével a városon belül, ezen felül országos vagy nemzetközi viszonylatban is általános elismerést vívott ki. Ezzel a címmel tüntethető ki az is, aki munkájával, példamutató emberi magatartásával járult hozzá a város fejlődéséhez, jó hírnevének öregbítéséhez. 

A 2023-as díjazott Acsai Sándor a Móri Ifjúsági Fúvószenekar karmestere és a Móri Pászti Miklós Alapfokú Művészeti Iskola zenepedagógusa Mór város érdekében és az ifjúságért végzett kiemelkedően jelentős munkájáért, példamutató emberi magatartása elismeréseként kapta az elismerést. 

A méltatásból kiderült, hogy Acsai Sándor Cegléden született. Zenei tanulmányait Abonyban kezdte meg, majd Budapesten folytatta a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola zenész tiszthelyettes képző tagozatán. Zeneiskolai kürttanári oklevelét 1982-ben szerezte meg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Debreceni Tagozatán. Főiskolai hallgatóként 1980-82-ben a Debreceni MÁV Szimfonikus zenekarban muzsikált. A fiatal pályakezdő kürttanár diplomája megszerzését követően költözött feleségével, Zsókával és fiukkal, Gáborral Mórra, ahol később lányuk, Tímea megszületett. Érkezése 1982-ben felpezsdítette Mór zenei életét, mivel megkezdte zenetanári munkáját a mai Móri Pászti Miklós Alapfokú Művészeti Iskolában, és az intézmény keretein belül megalapította városunk fúvószenekarát. A zenekar megalapításával a német nemzetiségi zenei kultúra megőrzését és ápolását tűzte ki elsődleges célként. 

Arany Tamás köszöntötte és méltatta a színpadon Takács Boglárkát
Fotó: Hrubos Zsolt

A díjra büszke karnagy nemcsak a döntéshozóknak köszönte meg a díjat, hanem minden mórinak és főleg a családjának, a tanár kollégáknak, a zenekarnak és annak a 3-400 zenésznek, aki az elmúlt 41 éve alatt velünk utazott különböző fesztiválokra, versenyekre, öregbítve Mór város hírnevét. 

A másik elismerés átadása könnyebb volt, hiszen a díjazott neve már hónapok óta ismert. Az Év Móri Ezerjó Bora kitüntető cím annak a hegyközség területéről származó alapanyagból készített Ezerjó bornak, illetőleg az azt előállító bortermelőnek adományozható, amely bor, illetve amely bortermelő az Ezerjó borával a móri Brindisi Szent Lőrinc Borrend és a Móri Borvidék Hegyközsége által hivatalosan megszervezett éves móri borversenyen a legmagasabb pontszámot érte el. Az elismerő cím elnyerésének további feltétele, hogy a bortermelő ebből az ezerjó borából rendelkezzen legalább 500 literrel, amelyet a hegyközség által kiadott borszármazási bizonyítvánnyal köteles igazolni. A móri önkormányzat a verseny eredményeinek figyelembevételével a Paulus Molnár Borház részére adományozta, ezzel is értékelve a Szent György-napi borversenyen legmagasabb pontszámot elért 2021. évjáratú Paulus Selection Ezerjó bort. 

Az elismerő oklevelet és az apró hordót Fenyves Péter polgármester adta át Molnár Pálnak, aki megköszönte a megtiszteltetés és elmondta, hogy mindent elkövetnek a Móri borvidéket előrébb vinni és egyben visszavinni a régi, méltóságos szintre. 

Volt egy meglepetés vendég is pénteken este a színpadon. Az örökké versenyző, a világot járó, érmek és rekordok tucatjait szerző Takács Boglárkát még nem tudta soha igazán köszönteni a város, mert mindig úton volt. Most is éppen odaért a helyszínre, a Móri Bornapok színpadára, ahol a móri önkormányzat sportbizottságának elnöke, Arany Tamás köszöntötte őt és köszönte meg azt a sok eredményt, mellyel az élsportoló nemcsak magának szerzett dicsőséget, hanem szülővárosának is. 

Takács Boglárka megköszönte a szép szavakat és azt, hogy a móriak figyelemmel kísérik a pályafutását és hogy szurkolnak neki. Hozzátette, hogy bízik abban, hogy a méltatásakor felsorolt eredmények csupán egy szép pálya kezdetét jelentik. 

A megnyitó zárásaképpen az első sorban ülő hivatalvezetők, politikusok, díszpolgárok, borkirálynők közösen kezdték tölteni a friss ízekre kíváncsi érdeklődőknek a jó móri bort.  A felbolydult tömeg jelentős része már elkezdett letáborozni, hogy az első sorból láthassák az esti koncertet, vagyis a Blahalouisiana fellépését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában