VI. Cukrásztalálkozó Csákváron

2023.09.18. 17:30

Csapatépítés és szakmai előadások a reformkor jegyében (galéria)

A vendéglátó Csuta Cukrászdából indult a fehér cukrászkabátot öltött cukrászok zenés menete a Floriana Könyvtár és Közösségi Ház színháztermébe, ahol a VI. Cukrásztalálkozó hivatalos megnyitóját tartották Csákváron hétfő délelőtt.

Borsányi Bea

A cukrászok felvonulása

Fotó: Fehér Gábor / FMH

- 2013-ban Cegléden tartottuk meg az első találkozót elsősorban azoknak a cukrászoknak, akik együtt vettek részt az Erasmus – akkor még Leonardo – program külföldi szakmai útján, hogy ápolják az újonnan született kapcsolatokat, illetve, hogy másokkal is megosszák a kint szerzett új szakmai tudásukat és a tapasztalataikat. A követőkben aztán kétévente, Dunaföldváron, Szarvason, Zircen, 2021-ben pedig Mátészalkán tartottuk meg a találkozót, amelyeken mindig egy helyi cukrászda vállalta, hogy vendégül látja a résztvevő cukrászokat – mesélte a kezdetekről Vojtek Éva, a Cukrászmester magazin főszerkesztője, az Ipartestületek Országos Szövetségében az Erasmus Plus mobilitási programjainak felelőse.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Az esemény az idő haladtával egyre nagyobb érdeklődésre tartott számot szakmai körökben, idén mintegy százan jelezték részvételüket. A kétnapos program során a szabadidős programok mellett – Csákváron több helyre ellátogattak a résztvevők – szakmai előadásokra is sor kerül. Az idei év tematikáját a reformkor adta, az egyik előadás a Helvéciai céhlegények vándorévei Magyarországon címet viseli. – A Petőfi emlékév a gasztronómiának nem szolgáltat sok témát, mert a költő nem szerette sem az édességet, sem az alkoholt. Ám a reformkorban sok helvét – mai szóval svájci - kézműves vándorolt ki Európa több országába, így Magyarországra is, soraikban számos cukrásszal. Ők hozták Magyarországra a habroló receptjét is. A legtöbben Svájc Graubünden katonjából érkeztek, közülük a leghíresebb Gerbaud Emil, akit nem kell külön bemutatni. A másik a pécsi illetőségű Caflisch Kristóf – mondta Vojtek Éva. 

 

A Caflisch név szakmai körökben jól cseng, mi azonban nem sokat tudunk róla. Pedig van fehérvári kötődése is: miután 1856-ban megkapta az úgynevezett felszabadító-levelét, vagyis befejezte cukrász tanulmányait, vándorló évei alatt Székesfehérváron is segédkedett. Patinás cukrászdája ma is működik Pécsen. Mivel idén van születésének 185. évfordulója, az Ipartestület Caflisch Kristóf emlékévet hirdetett. Így kerül a VI. Cukrásztalálkozó Felcsúton tarott szakmai napjára a fentebb említett előadás, ami mellett szó lesz még a cukrászatban felhasználható ehető virágokról és fűszerekről, illetve a magyar cukrászatról, mint nemzeti értékről is hangzik majd el előadás. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában