X. Őszi Éremgyűjtő Találkozó

2023.09.24. 17:00

Bemutatták a Fehérvári Nagyjaink-sorozat 11. darabját

A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Fejér Megyei Alba Regia Szervezete minden tavasszal és ősszel rendez éremgyűjtő találkozót és kiállítást. Az őszi éremgyűjtő találkozók sorában vasárnap délelőtt nyitották meg a tizediket, ahol bemutatták a Fehérvári Nagyjaink-sorozat keretében kiadott új érmét is.

Borsányi Bea

Egyes darabokat az éremgyűjtő egyesület tagjai mutattak be, akik saját családjuk örökségét hozták el a kiállításra

Fotó: Borsányi Bea / Fejér Megyei Hírlap

A mostani egy kicsit rendhagyó volt, hiszen ahogy azt Igari Antal a szervezet vezetője elmondta, általában a tavaszi találkozó alkalmával bocsátanak ki érmet, ám mivel az idei a téma Varkocs György várkapitány hősi halála és Székesfehérvár 1543-as török ostroma volt, amelynek szeptember 2-án volt az évfordulója, így adódott, hogy ebben az évben őszre halasszák az Fehérvári Nagyjaink sorozat aktuális éremkibocsátását. Ebben ez alkalommal a Honvédség volt partner a Hadtörténeti Intézet és Múzeumon keresztül. A vasárnap bemutatott, Varkocsról készült érem a sorozat 11. darabja. 

A megnyitó részeként Tied a dicsőség, mienk a példa címmel Vizi László Tamás történész tartott előadást, zárásként pedig végigvezették az érdeklődőket a Szent István Művelődési Ház emeleti folyosóján felállított hét tárló tartalmán: kitüntetések, pénzek, emlékérmek, mellettük egy-egy kor relikviái. A kiállítás visszatükrözi azt a sokat hangoztatott tényt, mely szerint Székesfehérvár katonaváros. A Varkocshoz kapcsolható érmék mellett magángyűjteményekből, az éremgyűjtő szervezet tagjai által behozott édesapa, nagyapa után marad örökségből is került az üvegek alá. Így láthatunk például egy Borbála évkönyvet, felvarrókat, sapkajelvényeket, csákódíszeket, frontharcosi kitűzőket és más emlékeket is, amelyek az első és a második világháború idejéből származnak. Igari Antal azt is elárulta, tárgyalásban állnak az István Király Múzeummal arról, hogy az éremgyűjteményt egy időszaki kiállítás keretében a múzeumban is bemutathassák valamikor a jövőben. 

A megnyitóval egyidőben ezúttal is rendeztek vásárt, amely az érmék, papírpénzek, kitüntetések és képeslapok szerelmeseinek kínált lehetőséget arra, hogy vásároljanak, cseréljenek, gyarapítsák a gyűjteményüket. 

Az éremkiállítás jövő hét péntekig, azaz szeptember 29-ig tekinthető meg a Szent István Művelődési Ház Szent Cecília termében. 

Fotó: Archív - Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában