Vadpontyokat telepítenek a Velencei-tóba

2023.09.21. 17:00

Azt kérik, lehetőleg engedjék el a kosfejűt

Tavasszal elmaradt a Velencei-tónál tervezett vadpontytelepítés, ennek pótlását tervezik pénteken délelőtt a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének szakemberei a dinnyési csónakkikötő hullámtörőjénél.

Tihanyi Tamás

Ilyen a kosfejű ponty, amely ritka Európában

Fotó: MOHOSZ

Körülbelül 500 kg, háromnyaras vadponty, ismertebb nevén „kosfejű” ponty kerül a tóba a fajtafenntartás érdekében, a halak a Kajászói Tógazdaságból érkeznek. Ez a vadpontytípus az ősi európai génállománnyal rendelkező pontyok képviselője, a kontinensen csak nagyon kevés vízterületen található meg. A fajtára a kifejezetten lassú növekedés jellemző. Általában könnyű elkülöníteni a normál típusoktól, hiszen testalkata erősen sodrófa formájú, meglehetősen nyújtott, jellemzően alacsony hátmagassággal, feje pedig lefele törő, leszegezett kosfejre emlékeztető: ez adta a becenevét is. Termetéhez mérten erős sporthal, így különösen finomabb szerelékkel ígér sok élményt a kifogása.

A MOHOSZ azt kéri a horgászoktól, hogy bár a kosfejű nincs a nem kifogható halfajok között, vegyék figyelembe a fajta magas eszmei értékét és a fogott példányokra inkább sporthalként tekintsenek: azaz lehetőleg engedjék vissza éltető elemébe annak érdekében, hogy minél tovább velünk maradjanak a különleges vadpontytípus telepített példányai a tóban. A halak egy részét egyedi sorszámmal jelölik meg, ezért azt is kérik a horgászoktól, ha ilyet zsákmányolnak, jelentsék azt a halőröknek, vagy a dinnyési kirendeltségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában