Egy új fejezet indult a település életében

2023.09.01. 17:30

Átadták az új óvodaépületet Sárszentmihályon (galéria)

Az új óvodaépület kapui először nyíltak meg az óvodások és szüleik előtt péntek délelőtt. Az intézmény hosszú történelmi hátteret hordoz, és nem csak az oktatást, de a település közösségi életét is erősíti.

Hajdú Marianna

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Az idők folyamán talán nincsen nagyobb jelentőséggel bíró esemény egy kistelepülés életében, mint amikor új intézmény nyílik meg. Sárszentmihályon ezt az örömteli pillanatot élhették meg szeptember elsején, amikor a település legújabb óvodaépülete megnyitotta kapuit. A központi szerepet betöltő, immár frissen felújított egykori kúriaépület ad otthont tehát mostantól az óvodának, amely új fejezetet is nyit a település történelmében. 

A Sárszentmihály szívében fekvő volt grófi kúria épülete több funkciót is betöltött az évek során, most pedig új életre kel, megőrizve és továbbadva a falu történelmét. Az épület felújításával és az óvoda működésével nem csak egy új intézmény született, hanem a település közösségi élete is új impulzust kapott. Mayer László helyettes esperes és Szabó Virág református lelkész szentelte és áldotta meg az épületet, amely után az óvodások és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művésze, Payer Dóra is felléptek.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A szalagátvágáson nem csak a helyi lakosok, de több prominens vendég is jelen volt, köztük Bóna Zoltán miniszteri biztos, Pálffy Károly, a Fejér Vármegyei Közgyűlés alelnöke, Schneider Istvánné járási vezető-helyettes, Törő Gábor országgyűlési képviselő, Óber Andrea polgármester, Nagy Ildikó jegyző, Molnár Dezső alpolgármester, valamint Nagy Ilona óvodavezető. A Masterplast Nyrt. vállalati alelnöke, Ács Balázs is megjelent, a helyi cég jelentős támogatással segített az építkezést.

A település vezetése már 2019-ben komoly tervekkel állt elő. A régi óvodaépület rossz állapotban volt, így az új építésének gondolata hamar megfogalmazódott. Több jogi akadályon kellett átjutni, de az összefogásnak köszönhetően az anyagi támogatás is megérkezett a tervek megvalósítására. Az építkezés 2022. januárjában kezdődött, de az orosz-ukrán háború miatt emelkedő árak többletköltségeket generáltak. Ebben a helyzetben jött a segítség a helyi építőanyag cég részéről.

Az elkészült épület azonban nem csak egy óvoda; egy történelmi örökség is egyben. A sárszentmihályi óvoda esete példaértékű lehet más települések számára is, hogy miként lehet a múlt és a jelent összekapcsolni egy olyan projekt keretében, ami a jövő generációit is szolgálja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában