Kutatók éjszakája

2023.09.29. 20:02

A robotok már a spájzban vannak! (galéria)

Olimpiai bajnokokban sem volt hiány péntek este az Óbudai Egyetem Székesfehérvári campusán, ahol a Kutatók éjszakája alkalmából több érdekes és izgalmas programmal készültek. Érdeklődő résztvevőkben sem volt hiány.

Borsányi Bea

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az oktatás mellett a társadalmi szerepvállalás és a kutatás játsszanak fontos szerepet az egyetem életében, ebből a hármasból a legkevesebb szó a kutatásról esik – emelte ki a Kutatók éjszakájának megnyitóján Györök György professzor, az Alba Regia Műszaki Kar (AMK) dékánja. Ez is az egyik oka annak, hogy az intézmény részt vesz a nevezett programban, amely alkalmat ad arra, hogy eloszlassák a kutatókról kialakult tévhiteket, sztereotípiákat, egyben megmutassák és közérthető formában elmondják, mivel is foglalkoznak az egyetemen a kutatók. Ennek megfelelően a péntek esti kínálat teljes mértékben lefedte azt a tevékenységet, amivel az AMK foglalkozik: gépészet, robotika, informatika, elektrotechnika, közgazdaságtan. 

Az est egyik kiemelt programja volt az a Víz bajnokai című portrébeszélgetés, amelyben Milák Kristóf és Gegely István olimpiai bajnokok beszéltek többek között arról, mi szükséges egy sikeres sportolói karrier építéséhez, illetve hogyan lehet egyszerre kiemelkedő szinten sportolni és tanulni. Ez utóbbi főként azért volt érdekes, mert Milák szeptembertől az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Karának diákjai, felsőfokú tanulmányait Székesfehérváron kezdte meg.

A víz bajnokai mellett az érdeklődők többek között betekinthettek a drónok világába, tesztelhettek virtuális szemüvegeket, elmehettek pneumatikus játékterembe és benevezhettek robotversenybe is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában