Falujukban kapnak korszerű oktatást-nevelést kiskortól a nyolcadikos ballagásig

2023.09.23. 20:00

A minibölcsődével lett teljes a tabajdi református gyermekintézmény

Zsohár Melinda

Az avatón közösen vágták el a szalagot: Bárányos Csaba polgármester, Nágl Zsanett bölcsőde vezető, Fehér Diána aljegyző, Petrin László kormányhivatal-főigazgató, Zsirka László lelkész, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, Molnár Krisztián vármegyei közgyűlési elnök

Fotó: Döme László Balázs

Többféle nemzeti forrásból, kormányzati támogatással, európai uniós pályázat révén, valamint az önkormányzat, az egyházközség és a magyarországi református egyház összefogásával fejeződött be a megálmodott cél beteljesedése Tabajdon. Felújított általános iskola, új óvoda és minibölcsőde várja a gyerekeket bent a legkorszerűbb körülmények között, künn zöld környezetben. Tabajd alig ezerlelkes település, és jó példája annak, amit 2010-ben hangsúlyoztak a jelenlegi kormányzópártok az országgyűlési választások előtt - Tessely Zoltán országgyűlési képviselő idézte fel avatóbeszédében az akkor és azóta is hangsúlyozott célt, mely szerint a magyar vidék nem lehet másodrendű a hazában.

Fotó: Döme László Balázs

A Mészöly Gedeon Református Általános Iskola, Fügefa Óvoda és Bölcsőde együttesen közel egymilliárd forintos beruházással készült el, az iskolát felújították, az óvodát és most a minibölcsődét újonnan építették, utóbbit 152 millió forintos költséggel. Molnár Krisztián Fejér vármegyei közgyűlési elnök is megjelent az avatáson, s összefoglalta a tizenhat év történéseit – ekkor vette át a református egyházközség a megszűnés által fenyegetett iskola működtetését a községben. Szólt a beruházásokról, a támogatásokról, de mindenekelőtt a széleskörű összefogást és kitartást hangsúlyozta. Az avatón részt vett Petrin László Fejér vármegyei kormányhivatali főigazgató, a Dunamelléki református egyházkerület esperese, Hajdú Szabolcs Koppány és Csizmadia Zsolt főgondnok.

Az óvoda és a minibölcsőde terveit Réti Gábor és Páva Mária készítették, a kivitelező a Pylon Bt volt Fotó: Döme László Balázs

A házigazdák nevében Bárányos Csaba polgármester, Zsirka László helyi lelkész és az intézmény megteremtésének oszlopos tagja, valamint Hufnágel Anna pedagógus, igazgató köszöntötték a résztvevőket, s mindegyikük felidézte az elmúlt évek nagyszerű történéseit. Bárányos Csaba polgármester elődjének, Temesszentandrási György háziorvosnak karizmatikus személyét idézte fel, aki utódaiban is a bizakodást és a cselekvőkészséget ültette el. Bárányos Csaba 2013-ban, még alpolgármesterként álmodta meg az új óvodát és bölcsődét, s ha tíz év alatt megvalósult az akkor túl nagynak látszó terv. Személyes emlékeit idézte meg, s elérzékenyülten mondott köszönetet minden segítségért, nem utolsósorban istenünknek az erőért. Hufnágel Anna igazgatónő szerint az elmúlt bő másfél évtized eseményei már-már meseszerűek, ha visszatekintünk rájuk, de ím, kézzel fogható az öröm, amely a megvalósulás nyomában jár. Kiemelte a helyi lelkész és az oktatási-nevelési intézmény egyházi működtetőjét, a pályázatok íróját, Zsirka László személyét a nagy munkában. 2007-ben, az induláskor még szinte „ellenszélben” vágtak bele a református egyházzal, az egyházközséggel és az önkormányzattal a nagy tervbe, amely a fiatalok megtartásáért indult el, foglalta össze. Akkor rögösebb volt az út, amely 2010-től simábbá vált az egyetértő értékrend mentén, hangzott el. Jelenleg összesen százötvenhat gyermek jár az intézménybe, amelynek a minibölcsődéje tizenhat kisgyermek fogadására alkalmas. A megállapodás szerint az egyik csoportba tabajdi, s a másikba váli gyerekeket várnak. Bechtold Tamás váli polgármester a működtetésben vállalt közösséget Bárányos Csaba polgármesterrel, illetve a két önkormányzat egymással. A minibölcsőde vezetője Nágl Zsanett, s öt új munkahely létesült a bölcsőde megnyitásával a településen. Az áldást Zsirka László lelkész és Kovács Zoltán váli plébános mondták el az intézményre és lakóira.

Fotó: Döme László Balázs


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában