„Van múltja és jövője is a programnak"

2023.09.19. 20:00

A közfoglalkoztatás értékeit mutatták be Cecén (Galériával!)

Hagyományteremtő szándékkal rendezte meg első ízben a Fejér Vármegyei Kormányhivatal a Közfoglalkoztatási Kiállítást és Vásárt Cecén a Belügyminisztérium támogatásával kedden.

Kecskés Zoltán

Összesen 8 közfoglalkoztató, 3 szociális szövetkezet standján lehetett megismerkedni a közfoglalkoztatási tevékenység sokszínűségeivel és a megtermelt javakkal.

Fotó: Sebestyén Bálint

A rendezvény célja az volt, hogy az érdeklődők számára bemutassa a Sárbogárdi és az Enyingi járásban működő értékteremtő közfoglalkoztatást, amelynek a munkaerő-piaci integrációs befolyásán túl szerepe van a kistelepülések önellátóvá válásának folyamatában is. Az ünnepélyes megnyitón Tanárki Gábor, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal igazgatója elmondta, hogy a rendezvény jó alkalmat kínál a résztvevő településeknek arra, hogy meg- és bemutathassák jó gyakorlataikat, az érdeklődők pedig megismerhessék, sőt, sok esetben meg is ízlelhessék a közfoglalkoztatásban előállított és feldolgozott termékeket. Október 1-jével a Kormányhivatal vezető főispánja azt is elmondta, hogy a vármegye munkaerő-piaci helyzete jelentősen javult az elmúlt években, azaz a nyilvántartott álláskeresők számával párhuzamosan a közfoglalkoztatottak száma is fokozatosan csökkent. Jelenleg a vármegyében 755 fő vesz részt közfoglalkoztatási programban.

Hagyományteremtő szándékkal rendezte meg első ízben a Fejér Vármegyei Kormányhivatal a Közfoglalkoztatási Kiállítást és Vásárt Cecén.
Fotó: Sebestyén Bálint

A megjelenteket Szulimán Zsolt, a Belügyminisztérium Közfoglalkoztatási és Vízügyi Helyettes Államtitkárságának főosztályvezetője is köszöntötte, majd Varga Gábor mondta el ünnepi gondolatait. Dél-Fejér országgyűlési képviselője nyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy 2010-ben arról döntött a kormányzat, hogy egy munkaalapú társadalmat szeretnének építeni. Ennek pedig egy nagyon fontos mérföldköve, programja volt a közfoglalkoztatás, amelynek nem csak múltja, de jövője is van, hiszen olyan feladatot lát el, ami hidat képez az álláskeresői lét és a nyílt munkaerőpiac között, azaz lehetőséget kínál, hogy munkát és jövedelmet biztosítson mindazoknak, akik önhibájukon kívül elveszítették az állásukat, és rövid időn belül nem tudnak elhelyezkedni a nyílt munkaerőpiacon. Mint mondta, az önkormányzatoknál azt tapasztalták, hogy – nemcsak a gazdaság, a társadalom, a lakóhely –, az ott lakók életminősége szempontjából is fontos, értékteremtő munkát jelent a közfoglalkoztatás, de új értékek létrehozását is, a meglévő értékek megőrzését és megtartását is a különböző karbantartási, felújítási munkákkal. A kormány 2023-ban és 2024-ben is biztosítja mindenhez a forrást – fogalmazott a képviselő.

Összesen 8 közfoglalkoztató, 3 szociális szövetkezet standján lehetett megismerkedni a közfoglalkoztatási tevékenység sokszínűségeivel. Zöldségek, gyümölcsök, lekvárok széles kínálata várta az érdeklődőket, akik ételkóstolón is részt vehettek. Ott volt többek között a Székesfehérvári Kríziskezelő Központ, de Szabadhidvég, Mezőszentgyörgy, Lajoskomárom, Sárkeresztúr, Cece, Alap, Alsószentiván és Nagylók is képviseltette magát. A helyszínen A kormányhivatal főosztályvezetőjétől, Buday Attilától megtudtuk, hogy nagy öröm számára, hogy ennyien eljöttek és reszt vettek ezen a különleges napon Cecén, amely település élen jár a helyben közmunka-programban megtermelt és a környékből vásárolt zöldségfélék feldolgozásában és megtermelt javak értékesítésében, köszönhetően többek között a savanyító manufaktúrának, amelyet még 2021-ben adtak át. Bízik benne, hogy a hagyományteremtő szándékkal megrendezett esemény jövőre folytatódik.

A kiállítás és vásár látogatói nemcsak a standokat járhatták körbe és szakmai fórumokat, előadásokat hallgathattak meg, hanem kulturális programokon is részt vehettek. Többek között a Gerlice Néptánc Egyesület, a sáregresi és a nagylóki népdalkör és a TenDance Táncklub adott elő produkciót a színpadon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában