Elismert életút

2023.09.07. 07:00

A fehérvári kórház hematológusa kapta idén a Romhányi-díjat (galéria)

A hagyományt folytatva, születése évfordulójához közeledve idén is koszorúzással, emléküléssel és díjátadóval emlékeztek Romhányi György professzorra Székesfehérváron.

Héjj Vivien

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A neves patológus és tanár, akit orvosnemzedékek legendás hírű oktatójaként emlegetnek, Száron született, később a fehérvári ciszterci gimnázium növendéke volt. Erre emlékeztet a Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasótermének külső homlokzatán elhelyezett emléktábla, melynek megkoszorúzásával egykori tanítványai, a Magyar Orvosi Kamara és a képzési alapítvány képviselői rótták le tiszteletüket Romhányi György előtt.

A megemlékezés emléküléssel folytatódott a Himer-házban, ahol archív videófelvétellel idézték fel Romhányi gondolatiságát, tanításait. A folytatásban Simon Kornél Lehet-e bázis a bizonyítékokon alapuló orvoslás a betegek számára? című előadását hallhatták a jelenlévők.

Az eseményen idén is átadták a Romhányi-díjat: a kuratórium elismerését Szilágyi Orsolya hematológus vehette át. Méltatásában elhangzott: a díjazott 1972-ben szerzett általános orvosdoktori címet a Pécsi Orvostudományi Egyetemen, később belgyógyászat, hematológia és transzfúziológia szakvizsgákat tett. 1972-ben a fehérvári kórház belgyógyászatán kezdett dolgozni. 1979-től a hematológiai részleg munkatársa volt, majd néhány év múlva főorvosi kinevezést kapott, a hematológiai részleget másodfőorvosként vezette. 2009-es nyugdíjba vonulása után még 2021 márciusáig részt vett a hematológiai szakrendelésekben, és segítette a vérellátó munkáját, valamint a kórház transzfúziós felelősi feladatait is ellátta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában