Igazi móri hölgy lett a borkirálynő

2023.09.29. 10:00

A 21. alkalommal tartott borkirálynő választáson Négele Dóra győzött Móron

Öten is indultak a borkirálynői címért, nehéz helyzet elé állítva a zsűritagokat. A szeptember 28-án este hétkor kezdték a versenyt a Geszler Családi Pincészetben. Az elméleti és gyakorlati feladatok, majd az azokat követő zsűrizés miatt az eredmény csak fél tíz után született meg.

Palocsai Jenő

Mivel egy hölgy visszalépett, csak négyen vettek részt a versenyen

Fotó: Hrubos Zsolt

Az első borkirálynőt, Möllmann Günterné kezdeményezésére választották 1998-ban. A címért való versengés az első időszakban évente, majd kétévente adott egy-egy új borkirálynőt a városnak.

A Geszler Családi Pincészetben tartott verseny során az öt jelentkezőből csak négy jelent meg, mert egy fő visszalépett. Kegyes Lilla,  Négele Dóra, Szakasits Lili Regina  Mórról, valamint Szabó Judit Fruzsina Budapestről, taposták a szőlőt, dugózták a palackokat, de szívtak lopóval Ezerjó bort, amit aztán pohárba kellett tölteniük. Persze sok elméteti feladat is volt, többek között a borról és Mórról.

Törö Gábor országgyűlési képviselő tette fel a koronát az új királynő fejére
Fotó: Hrubos Zsolt

A zsűriben  a móri Brindisi Szent Lőrinc Borrend elnöke, Gábor Csaba, a hegyközség képviselője Ferey Szabolcs, a regnáló borkirálynő Wittner Réka, a móri borbarát hölgyek elnöke Bäcker Zsuzsanna, és a Móri Borvidék TDM menedzsere Hetyei-Kerekes Krisztina foglalt helyet. 

A szoros versenyből Négele Dóra került ki győztesen. A képzeletbeli dobogó másik két helyezettje udvarhölgy lett. Az első Kegyes Lilla, a második udvarhölgy Szakasits Lili Regina lett.

Fotó: Hrubos Zsolt

A döntés értelmében igazi móri borkirálynője lett a városnak és a borvidéknek, ugyanis a legenda szerint a török kivonulása után hét család érkezett Mórra a Fekete-erdőből. Az Ábele, Eisele, Hippele, Rimele, Schindele és a Wundele család mellett a Négele volt a hetedik. 

A borkirálynőválasztás igazi ünnep volt sok borral és még több zenével, amiről Horváth Elemér „Emi” és Horváth Péter gondoskodott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában