A versenyzők az ország számos részéről érkeztek

2023.09.30. 19:00

851 kilót nyomott az ország legnehezebb óriástöke

Ahogy azt megírtuk „Tök jó hét” címmel szervezett programsorozatot a MartonKult Martonvásáron szeptember 30. és október 8. között, melynek első napjára mi magunk is kilátogattunk.

Déri Brenda

A nyertes óriástök láthatóan kiemelkedett a mezőnyből

Fotó: Déri Brenda / FMH

A nyitó napon, azaz szeptember 30-án a fő attrakció a Brunszvik-Beethoven Kulturális Központ rendezvényudvarán tartott Országos Óriástök Mérő Verseny volt, melynek zsűrielnöke a gárdonyi tök termesztő, Keszler László volt. A versenyzők az ország számos részéről érkeztek azzal a nem titkolt céllal, hogy ők szeretnék bezsebelni a legelső helyet, ami annyit jelent, hogy az ő óriástökük a mezőny legnehezebbje. Ez Kókai Tibornak sikerült, akinek 851 kilót nyomott az óriástöke. De ezentúl a zsűri egy különdíjat is kiosztott, amit a martonvásári Vörös Farkas kapott, aki egy 5 kilós tökkel nevezett a versenybe. Az apró töktermesztőtől még a különdíj átadása előtt egy mondatot is sikerült elcsípnünk, amit éppen szüleinek mondott az 5 kilós tök ’titkáról’. – Akkor nő szép nagyra egy tök, ha sokat locsoljuk –.

Az első három helyen végzetteknek Keszler László adta át az arany, ezüst vagy, a bronz tököt
Fotó: Déri Brenda / FMH

Közben az eredményhirdetés alatt már elkezdődött a tökfaragás is, ami szintén rengeteg lelkes tökfaragót odavonzott, az asztaloknál szinte már hely sem maradt, annyi résztvevő volt. 

A nap további részében a Folyton Folt csoport kiállítását is megtekinthették a érdeklődők, valamint Ludas Matyi vásári komédiáját. Továbbá tökös installáció kiállítás és rejtélyes kereső játék is volt a Brunszvik-kertben. 

A tökfaragásból mindenki kivette a részét 
Fotó: Déri Brenda / FMH

A „Tök jó hét” hasonlóan jó programokkal folytatódik október 1-én, vasárnap is, amelyek között lesz mindenmentes ételkóstoló, kenyér-és töksütés, szűrővizsgálatok és még sok minden más. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában