És aztán csend lett

2023.09.01. 08:30

11:55 perckor emlékeznek a szárazréti tragédia áldozataira

Az emlékezők, hozzátartozók idén is virágokkal, koszorúkkal emlékeznek a szárazréti baleset helyszínén felállított emlékműnél, szeptember 9-én, 11:55 perckor.

Horváth-Buthy Lilla

A Farkasvermi úti vasúti átjáró melletti emlékműhöz várják a velük együttérzőket a hozzátartozók

Fotó: FMH-archív (Pesti Tamás)

A Székesfehérváron történt vonat-busz baleset évfordulóján, a tragédia helyszínén (Farkasvermi u. - Vasút kereszteződésnél) a 16 áldozatra emlékeznek szeptember 9-én, abban a percben, mikor a baleset történt 1982-ben, pontban 11:55-kor. Az áldozatok hozzátartozói minden velük együttérzőt szeretettel várnak a megemlékezésre.

 Fotó: Kabáczy Szilárd 

A hírlap másnapi lapszáma így tudósított a szerencsétlenségről, melynek során nyolc felnőtt és nyolc gyermek veszítette életét: 

"Székesfehérvár külterületén, a Szárazrét megállónál a Komárom felől jövő menetrendszerű nemzetközi gyorsvonat csütörtökön 11.55-kor összeütközött a Volán 14. számú Vállalatának a város helyi forgalmában közlekedő 37-es járatszámúcsuklós autóbuszával. A baleset következtében — az eddigi megállapítás szerint — 16 személy — 8 felnőtt és 8 gyerek —a helyszínen életét vesztette. Két súlyos és négy könnyű sérültet a mentők a székesfehérvári kórházba szállítottak. A halottak személyazonosságának megállapítását a rendőrség folytatja. Az ütközés következtében a mozdony kisiklott. A forgalom délután 16 órakor helyreállt. — Kettévágta a vonat a 37-es buszt! — a hír futótűzként terjed. A vasúti átjáróban a sínek túloldalán oldalára borulva a busz egyik darabja. A másik lenn a zsombékosban, a tűzoltók kötelet feszítenek, úgy próbálják megmozdítani. Hátha alatta is van még valaki ... Balra távol, jóval túl az állomásépületen a vonat, az út és vasút kereszteződésében most semmi, semmi, csak üvegcserepek. A fénysorompó fekete. Fekete volt akkor is, amikor a 37-es autóbusz — amely 11 óra 40 perckor a székesfehérvári vasútállomásról indult, hogy végig a Piac téren, a Palotai úton összeszedve utasait végállomására érkezzék, a Szárazrétre? Ezt a vizsgálatnak kell tisztázni. (...) A csuklós busz kétfelé szakadt, — a vonat pontosan középső tengelyénél kapta el — egyik fele a sínektől jobbra zuhant a betonra a másik bele a zsombékosba. A vonat — kisiklott mozdonyával — mégis talpon maradva, a tengelyei közé szorult autóbuszkereket 239 métert maga előtt tolva állt meg. És aztán csend lett - írta Móré Erzsébet helyszíni tudósításában, melyben az áldozatok neve is olvasható. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában