A meleg ellenére is megtartották

2023.08.28. 18:30

Verssel és főhajtással emlékeztek meg a nagy formátumú államférfiról Móron (galéria)

Tizenkét évvel ezelőtt avatták fel Wekerle Sándor, háromszoros magyar miniszterelnök emlékművét szülővárosában. Azóta minden évben megemlékeznek a születéséről éppúgy, mint a haláláról. Most is koszorúkat helyezett el a város önkormányzata, a civil szervezetek és az érdeklődők.

Palocsai Jenő

Fotó: Hrubos Zsolt

Az Erzsébet téren felállított emlékműnél idén is megemlékeztek Wekerle Sándorról. Az első magyar polgári származású, háromszor is megválasztott miniszterelnök életére és tetteire emlékeztető köztéri szobrát 12 évvel ezelőtt állította Wekerle szülővárosa, Mór. A magyar Parlament épületének egy szegletében ülő figura mellett kétoldalról, a Brindisi Szent Lőrinc Borrend és
Móri Borbarát Hölgyek Egyesülete tagjai, valamint a 498. számú Néri Szent Fülöp Cserkészcsapat állt díszőrséget. 

A Wekerle Sándor Alapítvány és a Móri Városvédő és Szépítő Egyesület szervezésében megvalósult megemlékezést a Móri Ifjúsági Fúvószenekar nem csak zenei műsorával tette magasztosabbá, hanem a Wekerle indulót is eljátszották. 

Fotó: Hrubos Zsolt

Az önkormányzat részéről Fenyves Péter polgármester, Czachesz Gábor képviselő és Fett Krisztián alpolgármester koszorúzott. Utóbbi, ünnepi beszédében méltatta Wekerle Sándor életművét, politikusi és szakmai teljesítményét. Felidézte a 12 évvel ezelőtti összefogást a móri politikai szereplők, a civil és a lakosság között a Wekerle emlékmű felállításában. 

Fett Krisztián Batsányi János Biztatás című versének soraival zárta a beszédét. Úgy fogalmazott., hogy: az utókor nevében ma már elmondhatjuk Wekerle Sándorról, hogy " sírodban is áldanak, tisztelnek" és ez különösen igaz szülővárosában, ahol több mint egy évtizede ápolják kultuszát, őrzik emlékét. Az alapítvány által megvalósított számos rendezvény közül a Wekerle életműdíjak átadása és a tudományos konferenciák szervezése kiemelkedő, erre móriként büszkék lehetünk, bíztatott mindenkit az alpolgármester. 

Az önkormányzaté mellett koszorút helyezett el a Móri Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Brindisi Szent Lőrinc Borrend, Mór-Pusztavám Nyugdíjas Bányász Szakszervezet és a Mór-Véd Security Kft. Ezt követően a két szervező civil szervezet, a Móri Városvédő és Szépítő Egyesület és Wekerle Sándor Alapítvány képviselői hajtottak fejet az emlékmű előtt. Az alapítvány elnökétől megkérdeztük, hogy mi az oka annak, hogy Móron Wekerle születéséről és a haláláról külön-külön megemlékeznek, és hogy miért tartja ezt fontosnak az alapítvány? 

Fotó: Hrubos Zsolt

-Kilencven évig, vagyis a halálától kezdve méltatlanul elfelejtett elfeledett politikus és államférfi volt az egymást követő, különböző korszakokban. A szoborállítással sikerült ezt a korábbi helyzetet megszüntetni, hiszen azóta van élő Wekerle kultusz, Wekerle hagyomány. A háromszoros miniszterelnök halálának évfordulója egyben az emlékmű állításának évfordulója is. Tizenkét esztendővel ezelőtt, 2011-ben Mór város politikai vezetése, a település gazdasági szereplői, lakosságának sorai, civil szervezetei példaértékű összefogás tudtak felmutatni és ez a nap egyben ennek az összefogásnak az évfordulója. is. 

A rekkenő kánikulában a műsoridőből is faragtak, így a beszédet és a koszorúzást, illetve a fúvósok zenéjét követően a 2022. évi díjnyertes Wekerle emlékborral, a Geszler Pincészet Ezerjó borával koccintottak a résztvevők. 

 A Wekerle Alapítvány tervei szerint jövőre már csak novemberben tartanak köztéri megemlékezést, de akkor olyat, ahová ellátogathat a város lakossága és a civil szervezetek, valamint az önkormányzatis. Augusztusban, 2024-ben, majd csak csendes koszorúzással egybekötött, néma főhajtás lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában