Miért is jó ez pontosan?

2023.08.09. 20:00

Úttestbe épített érzékelők Fehérváron - amikor fáj a hiánya

Nem legenda, valóban működik Székesfehérváron pár helyen a detektoros érzékelővel ellátott közlekedési lámpa. De miért is jó ez pontosan?

S. Töttő Rita

Fotó: S. Töttő Rita / FMH

A Lomnici-Budai út kereszteződésében és a Tóvárosi lakónegyedből kivezető szakaszon is detektoros érzékelővel ellátott közlekedési lámpa működik. Ez az érzékelő hivatott arra, hogy jármű érkezésekor gyorsítsa a lámpa zöldre váltását. Erre azonban a városban csupán talán egyetlen helyen, a Tóvárosban figyelmezteti tábla az autósokat: "Detektoros érzékelő. Álljon fel a vonalig".

Az úttestbe épített érzékelők hasznosságát, előnyeit főleg akkor érzékeli az autóvezető, amikor az adott érzékelő valamiért elromlik… Ezt tapasztalhatták a mostani nagy esőzéseket követően például a tóvárosi közlekedési lámpánál is, amikor a szokásosnál indokolatlanul hosszúra nyúlt a piros jelzés. A probléma azóta megszűnt.

Bozai István városgondnok a feol.hu-nak elárulta:  a sok csapadék miatt volt, amikor nem működött a Tóvárosból jobbra kanyarodó sávban lévő érzékelő, ezért átállították időkapcsolásra, így a detektorokat kiiktatták javításig. És bizony ilyenkor jön rá az autós, hogy milyen jól is jön a technika: hamar és gördülékenyen juthat át segítségével olyan kereszteződéseken is, amelyeken ezt a közlekedési lehetőségek engedik.

Ha pedig szokatlanul megváltozik egy közlekedési lámpa „viselkedése”, azt kéri Bozai István, hogy a városgondnokság honlapján található hibabejelentő felületen jelezzék a meghibásodást számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában