Három napnyi mézédes hangulat a városban

2023.08.13. 20:18

Ünnepélyes hangulatban zárult a Fehérvári Mézünnep az Országzászló téren (galéria)

A mézlovagrendek találkozójával és látványos felvonulással került pont az esemény végére. A háromnapos rendezvény során a helyi méhészek és méztermelők az Országzászló téren és Sóstó Természetvédelmi Területen várták az érdeklődőket kóstolókkal és előadásokkal.

Hajdú Marianna

Az ünnep csúcspontját a Mézlovagrendek és a Mézkirálynő felvonulása adta vasárnap délután. A menet az Országzászló térről indult el, majd áthalad a Fő utcán és a Liszt Ferenc utcán, végül visszatért az Országzászló térre. A felvonulás pompás látványt nyújtott, élén Magyarország mézkirálynőjével Borszéki Viktóriával

Forrás: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

A Fehérvári Mézünnep a Székesfehérvári Királyi Napok "édes" nyitánya volt, ahol immár második alkalommal hódolhattak az érdeklődők a világ legegészségesebb ínyencségének. A rendezvényt látványos felvonulás színesítette, amely a város különböző részein haladt végig, “mézajándékokkal” kedveskedve a nézőknek. A felvonuláson nem csak a mézlovagrendek tagjai vettek részt, de a frissen megválasztott mézkirálynővel az élükön mutatták meg magukat a kisereglett vendégeknek.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az Országzászló téren Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere köszöntötte az eseményre résztvevő mézlovagrendeket, akik a Kárpát-medence különböző településeiről érkeztek. Az eseményen részt vett Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei elnöke is, aki a lovagrendek és a méz népszerűsítésének fontosságáról beszél.

A 2023-as Mézkirálynő, Borszéki Viktória – aki korábban a jászberényi Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozón került megválasztásra – szívügyének tekinti a magyar méz és méhészeti termékek támogatását, így magától értetődően szeretné a jövőben a mézlovagrendek által képviselt értékeket minél szélesebb körben megismertetni. Lódi József, a Szent István Mézlovagrend nagymestere köszöntőjében elmondta, hogy a mézlovagrendek egyértelmű célja az itthon termelt magyar méz fogyasztásának a népszerűsítése, majd felkérte a mézkirálynőt a mézlovagrend új tagjának, Antal-Lukácsi Júlia lovaggá ütésére.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Fehérvári Mézünnep az előző évhez hasonlóan sikeres eseményként zárult, amellyel ismét közelebb kerülhetett a méhészeti kultúra, a méztermelés és fogyasztás a székesfehérvári lakosokhoz és a látogatókhoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában