Utak és újfent utak Úrhidán

2023.08.03. 18:30

Stílusosan még hordót is gurítottak

Az úrhidai képviselő-testületnek a ciklus eleje óta határozott szándéka a település belterületi úthálózatának ütemezett fejlesztése. A Kossuth utca felső szakaszát a falunapon hivatalosan is felavatták, stílusosan még hordót is gurítottak az „elöljárók”.

V. Varga József

Útavatás a falunapon, hordógurítással – Nemes Károly (b), Pálffy György, Törő Gábor és Bognár József

Fotó: FMH-archív (V. Varga József)

– A múlt évben a Kossuth Lajos utca felső szakaszának felújításával lezárult egy csaknem 15 éves folyamat, melynek eredményeként az önkormányzat kezelésében lévő szakaszon egy teljesen újjáépített, és a korábbiaktól másfél méterrel szélesebb burkolatú úttest épült, az utca tömegközlekedéssel érintett teljes szakaszán megoldódott a csapadékvíz-elvezetés, és a gyalogosok számára rendelkezésre áll a biztonságos közlekedést nyújtó járda – mondta el lapunk érdeklődésére Bognár József polgármester.

A fejlesztés megvalósítása érdekében a képviselő-testület nem kevesebb, mint hat pályázatot nyújtott be, s végül négy sikeres pályázat eredményeként, a csaknem 650 millió forintos bekerülési költségből mintegy 480 millió forint támogatásból valósult meg a projekt (a hiányzó összeget az önkormányzat saját forrásából tette hozzá).

Ugyancsak a múlt évben újították föl a tömegközlekedéssel érintett Dózsa György utcát. A fejlesztés megvalósításához még 2021-ben nyújtottak be pályázatot, a beruházásához, a 20 millió forint támogatás mellé, az önkormányzat mintegy 35 millió forintot biztosított önerőből.

A soron lévő utcáknál jelenleg az aszfaltozási munkálatok zajlanak Fotó: Önkormányzat

A Dózsa utcai járda felújítására 2021-ben a Magyar Falu programban adtak be pályázatot, amely szintén támogatásban részesült. A pályázaton nyert 10 millió forint támogatás mellett az önkormányzatnak még mintegy 20 millió forint önerőt kellett vállalnia, hogy a fejlesztés megvalósuljon. Idén tavasszal elkészült a térkő burkolatú járda a Kossuth utca és a Táncsics Mihály utca közötti szakaszon, 780 méter hosszon, 1 méter szélességben.

– Nem kis büszkeséggel mondhatom: a településtáblától egészen a reptérig biztonságosan közlekedhetnek a közúti forgalomban résztvevők és a gyalogosok is a faluban – jegyezte meg Bognár József, amikor a falunapon Törő Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Pálffy György tervező és műszaki ellenőr, valamint Nemes Károly, a kivitelezést végző cég ügyvezetőjével közösen ünnepélyes keretek között átvágta a nemzeti színű szalagot.

– Képviselő-testületünk a 2022. évi zárszámadás elfogadását követően döntött az idei évben megvalósítandó fejlesztésekről, amint meghatároztuk, továbbra is az útburkolatok felújítása élvez prioritást – folytatta a faluvezető. – Az utak állapotát, az érintett ingatlanok beépítettségét és közművesítettségét figyelembe véve az idén a Jókai Mór utca, a Kőbányai utca és a Kossuth utcának a Dózsa és a Pirosalma utcai csomópont közötti szakasza újul meg. A munkaterület átadása már korábban megtörtént, és a múlt héten megkezdődött a kivitelezés, jelenleg az aszfaltozási munkálatok zajlanak.

– A nemrég megjelent Magyar Falu programban a Rózsa utca burkolatának felújítására szeretnénk támogatást nyerni, ezért a testület döntött a pályázat benyújtásáról. A pályázati forrás elnyerése esetén a jövő évben megújulhat a Rózsa utca burkolata is – tette hozzá a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában