Ünnepi zarándoklat

2023.08.14. 19:00

Nagyboldogasszony-napi kegyeleti szertartás Fehérváron

Az Alba Regia Civitas Rend és a Fejér Szövetség – több más társadalmi szervezettel közösen – az 1038. év Nagyboldogasszony napjára emlékezve Nagyboldogasszony-napi kegyeleti zarándoklatot és kegyeleti szertartást tart augusztus 15-én, kedden 17 órakor a hajdani koronázó templom Romkertjében (Nemzeti Sírkert és Emlékhely, Koronázó tér).

V. Varga József

Benczúr Gyula: Szent István Szűz Mária oltalmába ajánlja Magyarországot (részlet). (Budapest, Szent István-bazilika)

Forrás: archív

– Augusztus 15-ét Szent István avatta ünneppé Magyarországon. Élete végén ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, ami megalapozta a Regnum Marianum eszmét, amely szerint Magyarország Mária országa. Az ünnep elnevezéseként nálunk a Boldogasszony szón alapuló Nagyboldogasszony honosodott meg – mondta el lapunknak Boór Ferenc, a Fejér Szövetség társelnöke.

Mindszenty József bíboros 1947. augusztus 15-én Boldogasszony évet hirdetett, s ezen belül megerősítette Szent István királyunk felajánlását. Az év során nagy zarándoklatokat szervezett, amelyeken úgy mutatta meg Szűz Máriát, mint Égi Édesanyát, akihez a magyar nemzet fiai, mint édesanyához fordulhatnak. 1947. október 8-án, a Magyarok Nagyasszonya ünnepén, a püspöki kar jelenlétében így beszélt:

„A Magyarok Nagyasszonya tisztelet nem más, mint egy árva, ágtalan, megtépett, megszaggatott nemzetnek odahanyatlása Isten Anyjának és a nemzet anyjának a lábai elé; kitárjuk a sebeket, elpanaszoljuk a keresztjeinket, csalódásainkat, megmutatjuk arcunkon a szégyenpírt, amit hordozunk, és jólesik neki kitárni azt, amit az ember édesanyja előtt szokott kitárni.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában