Feol podcast

2023.08.01. 19:00

Mi lehet a megoldás arra, hogy ne duguljon be a Széchenyi út-Horvát István út kereszteződése? – Májer László rendőr őrnagyot kérdeztük VI. rész (videós podcast)

A napokban ellátogattunk Székesfehérvár különböző pontjaira, hogy utánajárjunk mennyire szabálykövetők a közlekedők? Tisztában vannak-e azzal, hogy az egyes kereszteződésekben, körforgalmakban vagy útszakaszokon hogyan kell szabályosan közlekedni?

Déri Brenda

Forrás: Fehér Gábor / FMH

Utolsó, azaz hatodik részünkben a Széchenyi úton jártunk, ahol az aluljáró előtti kereszteződéstől kezdve a körforgalom irányába haladva mindennapos a torlódás. De mi lehet ennek az oka? Szabályos átsorolni a Kölcsey út irányába kanyarodó sávból a mellette lévő egyesen haladó sávba, ha a körfogalom irányába folytatná útját a járművezető? Erről kérdeztük Májer László rendőr őrnagyot, aki rögtön az Új Csóri úthoz hasonlította az említett útszakasz közlekedését, hiszen itt épp úgy alkalmaznia kellene a járművezetőknek az egymás iráni toleranciát és a beengedést, mint ott. A Horvát István útról kanyarodónak - mondta - a kanyarodás után, ha a Széchenyi úton halad tovább egyenesen, egyből ki kell tennie az irányjelzőt, jelezvén, hogy sávot szeretne váltani, majd megvárni, amíg beengedik. Ezen a ponton pedig elérkeztünk az Új Csóri út esetéhez, azaz, hogy amennyire tudjuk segítsük a besorolást. Egy besorolni szándékozó autóst engedjen maga elé a külső sávban egyenesen haladó közlekedő, majd így tovább az utána haladók is. 

– A fő probléma nem az irányjelzéssel és a sávváltással van. A baj az, amikor annyira megtelítődik az a szakasz, hogy már nem tud többet befogadni. Elfoglalják azt a részt, ami a Horvát István út Balatoni út felőli oldaláról jönne – hangsúlyozta, megjegyezve, hogy célszerűbb, ha az autósok rugalmasabbak lennének és nem ragaszkodnának bizonyos útvonalakhoz, ahol áll a forgalom, hanem új útvonalat tervezve másfele folytatnák útjukat.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában