Nem epeízű és büdös a Velencei-tó vize

2023.08.04. 17:30

Megkóstolták és megszagolták a Velencei-tó vízét a városvezetők és cáfolják a tóra irányuló támadásokat! (videó)

Ahogy azt korábbi cikkünk előzményeiben olvashatták Grimm Balázs, a Magyar Hang újságírójának címadását, miszerint a „Velencei-tó: Epekeserű, büdös és üres” személyes sértésnek vették a tó környéki városvezetők, így meghívták egy Velencei-tavi szemlére, hogy bebizonyítsák téves a címben foglalt állítás.

Déri Brenda

Fotó: Nagy Norbert / FMH

Augusztus 4-én a gárdonyi polgármesteri hivatalban gyülekeztek a polgármesterek és az alpolgármesterek, akik azt várták, hogy megérkezzen a sérelmezett cikk írója. Majd rövidesen így is történt és némi eszmecsere után elindultak a Park Strandra, hogy mindenki elmondja a saját álláspontját a cikk címével és a benne foglaltakkal kapcsolatban, majd pedig megízleljék és megszaglásszák, hogy kiderüljön illik-e az állítás a tó vizének ízére és szagára.

A helyszínre érve elsőként Gárdony polgármestere, Tóth István mondott néhány szót, melyben kiemelte, azért fájó a cikk számára, mert tudja, hogy ő, illetve a többi tó környéki városvezető mennyit dolgoznak a megfelelő vízminőség eléréséért, a strandok és partok fejlesztéséért és a turizmus fenntartásáért. A gárdonyi polgármesterrel pedig egyetértett Gárdony alpolgármestere Erdei Péterné, Velence alpolgármestere, Sarf György, Sukoró alpolgármestere Nagy Roland, valamint Pákozd polgármestere Kardos Ádám is. Így ők is megosztották a jelenlévőkkel álláspontjaikat.

A gárdonyi alpolgármester, Erdei Péterné szerint a fő baj az, amilyen címet adott az újságíró, hiszen sokan már magát a címet tényként kezelik és nem olvassák el a cikk egészét. Az említett cikk címe – mondta – pedig valótlanság és félrevezeti az olvasót, arról nem is beszélve, hogy negatív hatása lehet a tó turizmusára, amely nagyon sok helyi családnak jelent megélhetést.

Pákozd polgármestere, Kardos Ádám hasonlóképp vélekedett és kiemelte, hogy a tó környéki polgármesterek, vezetők mindent megtettek a tó fenntartásának érdekében, valamint vízminőségének a növelésében. Példaként az 1-2 évvel ezelőtti tömeges halpusztulást és a szárazságot hozta fel, melyek ugyan nagy nehézségeket okoztak, de együtt sikerült megoldaniuk és elérniük a Velencei-tó mai ’formáját’.

Velence alpolgármestere, Sarf György szerint az éghajlati viszonyok jelentik a legnagyobb gondot a tóra nézve.

– Engedjék meg, hogy a geográfus beszéljen belőlem. Egy tó élete nagyon hasonlít egy ember életéhez. Születéssel kezdődik, élettartama pedig véges. Ez sajnos így van a Velencei-tó esetében is, de nagyon sokat tettünk és teszünk a jövőben is azért, hogy ez az élet minél hosszabb legyen és minél jobb minőségű. Főként az éghajlati viszonyok kedvezőtlen alakulása miatt lehetetlen a tó vízszintjének csökkenését megállítani. Az azonban nem lehetetlen, hogy amennyire csak tudjuk életben tartsuk –.

Sukoró alpolgármestere, Nagy Roland úgy fogalmazott, hogy céljaik elérést és a turizmus fenntartását nehezítik meg az ilyen és ehhez hasonló cikkek, hiszen egy negatívan csengő cím elegendő az embereknek, hogy meggondolják magukat és ne akarjanak a Velencei-tóra látogatni.

A polgármestereken, alpolgármestereken túl két helyi vállalkozó is jelen volt még, akik közül Tihanyi Tamás a Gárdonyi Városüzemeltetési Kft. ügyvezetője az emberi sorsokat emelte ki. Mint mondta az utóbbi időszakban valamelyest csökkent az általuk foglalkoztatottak száma a strandokon, aminek rengeteg oka volt, de a lényegen nem változtat. Családfenntartóknak, nőknek és férfiaknak nem tudtak állást biztosítani, megnehezítve ezzel az ő helyzetüket is. Ebben pedig – véleménye szerint – nagy része van a tavat negatív színben feltüntető cikkeknek.

Álláspontját utoljára Grimm Balázs ismertette, aki mindenekelőtt fontosnak tartotta elmondani, hogy a cikk címe nem a saját szubjektív véleménye. Lelátogatott a tó egyik strandjára és mások véleményét kérdezte. Ezentúl többször próbálta felvenni e-mailben a kapcsolatot a tó környéki önkormányzatokkal, de falakba ütközött, így az ő gondolataikat nem tudta megírni. Illetve azt is megjegyezte még, hogy a cikk törzsszövegét tovább olvasva mindenki egy tisztább képet kapott volna, ám arról, hogy ezt sokan nem tették meg, ő nem tehet.

Miközben mindenki elmondta a saját álláspontját a cikk kapcsán sor került az ominózus tóvíz kóstolásra, azaz merítettek egy nagy kancsó vizet a Park Strandon, majd pedig töltöttek egy-egy pohárnyit a jelenlévőknek. A kóstolás és a szaglászás után pedig megállapították – ahogy az várható volt – nem epeízű és büdös a Velencei-tó vize.

Végezetül Tóth István polgármestert kérdeztük arról, hogy olyan végeredménye lett-e a tó szemlének, valamint a személyes találkozásnak, mint azt várta?

– Sajnos nem úgy végződött a találkozás, ahogy szerettem volna. Grimm Balázs nem ismerte be, hogy hibázott és valótlanságokat állít a cikk címében, valamint azt sem ismerte el, hogy nem járt el körültekintően, pedig csak ennyi kellett volna – válaszolta a városvezető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában