Jó hírek az energiabeszerzésről

2023.08.18. 14:00

Igazgatóválasztás, LED-csere program, testvérvárosi együttműködés Fehérvár rendkívüli közgyűlésén

Rendkívüli testületi ülést tartott a város képviselő-testülete péntek reggel, ugyanis több olyan ügy van folyamatban, ami nem tűrt halasztást. Döntöttek arról többek között a képviselők, hogy ősztől folytatódhat a lakossági LED-csere program.

Kecskés Zoltán

Több fontos kérdésben is döntöttek a rendkívüli közgyűlésen.

Fotó: Kecskés Zoltán

Első napirendi pontok között intézményi kinevezések kerültek terítékre: a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatójának Horváth Adriennt választották (a jelenlegi igazgató Buriánné Tarró Edit nem indult, jövőre nyugdíjba vonul), megbízatása 2023. november 15.-től 2026. novemberéig tart. A város képviselő-testülete ugyanakkor megerősítette pozíciójában Kulcsár Mihályt, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont jelenlegi igazgatóját, így feladatait egészen 2028. október végéig láthatja el.

Horváth Adriennt, a könyvtár jelenlegi igazgatóhelyettesét választotta a testület a VMK következő igazgatójának.
Fotó: Nagy Norbert / Archív

A napirendi pontok tárgyalásánál egyhangúlag szavazta meg a város képviselő-testülete az „Alba Regia” tanulmányi ösztöndíjról és a Székesfehérvár Megyei Jogú Város vagyonáról és a vagyona feletti tulajdonosi jogok gyakorlásáról szóló önkormányzati rendeletet, de hasonlóan egyértelműen döntött a rendezvényekkel kapcsolatos döntések meghozataláról, vagy a bérlőkijelölési jog biztosításával kapcsolatos döntések meghozataláról is.

A Javaslat a libanoni Batrounnal szándéknyilatkozat aláírásáról című napirendi pont vitája során a közgyűlés legfiatalabb képviselője Rédei Norbert felszólalásában azt kifogásolta, hogy bár Batroun kultúrában gazdag város, azonban - mint fogalmazott - többszörösen emberi jogokat tipró antiszemita oligarchák játszótere is. Véleménye szerint nem éri meg Székesfehérvár nevét összefüggésbe hozni a "Közel-Kelet söpredékének lakhelyével", így érdemes lenne inkább emberi jogokat tisztelő, kultúrában gazdag testvérvárosokat keresnie a városvezetésnek.  Cser-Palkovics Adnrás polgármester reagálásában felhívta a képviselő figyelmét a benyújtott előterjesztés címének értelmezésére. Mint mondta, itt nem egy politikussal történő megállapodásról vagy vele való szándéknyilatkozatról van szó, hanem egy városról, amely egyébként az ottani kereszténység egyik legfontosabb központja. Hangsúlyozta: "mi egy várossal kötünk szándéknyilatkozatot arra – amely egyébként egy ősi történelmi város –, hogy esetleg ebből testvérvárosi kapcsolat lehessen a jövőben." A polgármester továbbá kifejtette, nem szereti, ha más országokat, politikusokat, az ottani döntéseket bárki innen, ilyen szinten minősítsen, ahogy azt sem, ha távolról minősítik Székesfehérvárt: – Az, pedig hogy Ön, Önök hogyan gondolkoznak Székesfehérvár történelmi múltjáról meg a keresztyén gyökeréről, jól mutatja, hogy az elmúlt napokban képviselő asszony kivételével, nem láttam Önöket Székesfehérvár legfontosabb történelmi hetének ünnepi megemlékezésein, rendezvényein, miséin. Pontosan látjuk tehát Önök, mit gondolnak Székesfehérvár történelméről – reagált a városvezető. A szavazáson a képviselők úgy döntöttek, Batroun városával a libanoni kereszténység központjával előzetes szándéknyilatkozatot köt Fehérvár. És ha már testvérvárosok! Szent István ünnepén testvérvárosi megállapodást köt Székesfehérvár Esztergommal.

A város energiabeszerzései lezárultak, jóval előnyösebb árakon tudunk földgázt és villamosenergiát vásárolni, így nem lesz szükség olyan téli korlátozásokra az intézmények működése tekintetében, mint tavaly télen

Ezt követően minden visszatért a normál kerékvágásba, sőt a képviselők konstruktív megbeszélést folytattak a testvérvárosok fontosságáról, amely hozzásegítheti Székesfehérvár városát a közvetlenül pályázható EU-s források megszerzésére, de ugyanígy terítékre került a közös teherviselés is, különös tekintettel a KKV-szektorra. Márton Roland képviselő arról beszélt felszólalásában,  hogy a 2022 novemberében megszavazott adóemelés (amit az energiaárak elszabadulása indokolt), bár már részben mérséklődött 2023 februárjában a nagyvállalkozási szektort érintve, ám a kis- és középvállalkozásoknál enyhítés nem történt. Képviselőcsoportjuk javaslata az, hogy további csökkentésre lenne szükség az általános adó mértékét nézve, illetve visszahoznák az 50 négyzetméter alatti kisvállalkozások adómentességét. Javaslatukat azzal indokolta, hogy a polgármester által augusztus 2-án bejelentett villamos áram-és a földgáz beszerzése jóval kedvezőbb az eddigieknél. Cser-Palkovics András pozitívan fogadta az ajánlást, ellenben megjegyezte, hogy már az idén megszavazott adócsökkentés már részben érintette a kisvállalkozásokat. A kért változtatásokkal kapcsolatban elmondta, hogy közel 800 millió forinttal rövidítené meg az adóbevételeket. Megjegyezte, nyitott az adócsökkentésre, a közös gondolkozásra, ám érdemben akkor lehet róla beszélni, ha érdemi javaslatot kap a kiadás csökkentésére is.

Döntött arról is Székesfehérvár képviselő-testülete, hogy újabb pályázati körrel folytatódik a lakossági LED-csere program ősztől. A második pályázati körben a regisztráció 2023. október 1. és 31. között lesz majd, az átvételre pedig 2024 február és március hónapban lesz lehetőség.

A város polgármestere a közgyűlés végén tájékoztatta a testületet arról, hogy a város energia beszerzései lezárultak: – A tavalyi és a jelenlegi szerződéseinknél jóval előnyösebb árakon tudunk földgázt és villamosenergiát vásárolni a városi intézmények és épületek számára 2024-re, valamint 2025-re. Ez azt is jelenti, hogy nem lesz szükség olyan téli korlátozásokra az intézmények működése tekintetében, mint 2022-2023 telén" – mondta a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában