BarátFüle fesztivál és falunap

2023.08.06. 11:00

Hagyományőrzés és a közösség ereje Fülén (galéria)

– Leányok, most akkor derelyével vagy barátfülével tudtok szolgálni?! – szegezte a csalafinta kérdést az atyafi a hölgyeknek. – Amelyiket kéred, Pista bácsi! „Mindegyiket” szilvalekvárral töltöttük…

V. Varga József

A barátfüle Fülén az igazi! – kínálta Némethné Rózsa Judit (b), Miskei Rita és Csapóné Máthé Zsuzsanna

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– Az egyesületünk 2003-ban alakult – tekintettünk vissza a múltra Csapóné Máthé Zsuzsannával, a BarátFüle Kulturális és Szabadidős Egyesület elnökével. – Zászlónkra fő célként a hagyományőrzést, a kulturális és sporttevékenység gyakorlását, a kistérségi civil kapcsolatok erősítését és a nemzetközi kapcsolatok ápolását tűztük. Úgy tartom, igazán a közösség tartja meg az embert!

Az egyesület, megalakulásától kezdődően nyolc alkalommal szervezte meg a kis faluban a BarátFüle fesztivált, aztán egy hosszabb szünetet követően (főként a kellő anyagiak hiánya miatt) tavaly hívták újra életre az attrakciót, élvezve az önkormányzat támogatását, s egybekötve a rendezvényt a falunappal. Így tettek az idén is.

A jubileumi, 10. BarátFüle fesztivál és falunap helyszínét (az esős, változékony időjárás miatt) szinte az utolsó pillanatban a sportpályáról áttették a sportcsarnokba és környékére. A módosítás ellenére igazán benépesült szombaton a tercia.

A színpadon és a nézőtéren a fülei néptáncos hölgyek
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A sportcsarnokban megnyílt a nemezelő szakkör kiállítása, nagy forgalmat bonyolított a levendulasarok, a sajtkóstoló, a gyermekkuckó. Könyvek, ásványékszerek és mézeskalácsok között lehetett válogatni. Kóstolj barátfülét! – a forgatag névadó finomságát három helyen is kínálták.

A Nagymama konyhája standon Némethné Rózsa Judit, a Füle Községért Közalapítvány elnöke a szilvalekváros barátfüle receptjét osztotta meg a Hírlap olvasóival. Miszerint:

Hozzávalók: 0,5 kg krumpli, 2 tojás, 0,5 kg liszt, 1 teáskanál só, 1 evőkanál zsír, szilvalekvár. Elkészítés: a héjában főtt krumplit meghámozzuk, összetörjük. Amikor kihűlt, összegyúrjuk a tojással, a liszttel, a sóval. Kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, kockákra vágjuk, megkenjük szilvalekvárral, és egymásra hajtogatjuk. Forró sós vízben megfőzzük, majd bő zsírban megpirított prézlibe forgatjuk. Tálalás előtt porcukorral meghintjük. Jó étvágyat!

Az iskolaépület földszintjén kistérségi nyugdíjastalálkozó zajlott. – Nyuszifül! – köszönt rám váratlanul Kovács Katalin, az Éltető Napsugár Fülei Nyugdíjas Egyesület vezetője. Ábrázatomat látva aztán nem hagyott sokáig kétségek között vergődni. – Mármint Nyugdíjas Szívek Fülei Randevúja! A fülei szépkorúak ezúttal sárszentmihályi társklubjuk küldöttségét látták vendégül. Ebédre szarvaspörkölt dukált, de jól fogyott a tárcsán sült tarja is, a sütőmester tisztét a faluvezető, Kiss Róbert töltötte be.

Magyar nóták és operettmelódiák – Csuti Csabát Nyári László és zenekara kísérte
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Összefutottunk a fesztivál és falunap szlovákiai vendégeivel is, Szvorák Zsuzsa és társai Fülekről érkeztek Fülére. Amint megtudtuk: Zsuzsa a Csemadok (Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kultúregyesülete) füleki alapszervezetének elnöke, és egyben az ottani Magyar Közösségi Ház vezetője. A fülekiek jó kapcsolatokat ápolnak Fülével, a BarátFüle egyesülettel. Időről időre ellátogatnak egymáshoz, részt vesznek barátaik rendezvényein.

A szabadban a balatonfőkajári íjászokkal lehetett gyakorolni kicsinek és nagynak egyaránt, és a népszerű Dudó mobil játszóház is megnyitotta kapuit.

Az udvaron, a míves kemence szomszédságában, a főzőverseny csapatai sürgölődtek. A prímet – ha hiszik, ha nem – a pörköltek vitték. Sertéspörkölt, csülökpörkölt, körömpörkölt. Amint szakácsuramék megjegyezték, amolyan „magyaros lájtos” formában. Oldalt az egyik gárda szószólója aztán rátromfolt az egészre: – Mi kolbászt is sütöttünk!

„Hopp, lebuktam!” – Mandala, ásvány és ékszer
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Az erős mezőnyben végül az Egyesek elnevezésű különítmény győzött, megelőzve a Nyírádi Trió Jenőből alakulatot és a Lévaiék nevű népes csapatot.

A megnyitón Kiss Róbert polgármester és Csapóné Máthé Zsuzsanna köszöntötte a sokaságot. Nagy taps kísérte a frissen alakult Fülei Néptánccsoport első fellépését, a Porteleki Sára vezette formáció somogyi és moldvai táncokat mutatott be.

Miskei Rita közművelődési asszisztenstől, könyvtárostól további fellépéseikről megtudtuk, hogy lelkesen készülnek a zámolyi falunapra és a Polgárdi nyári fesztiválra.

Csuti Csaba és Kersák Edina magyar nótákkal és operettmelódiákkal szolgált, kísért Nyári László és zenekara. A népszerű tombolasorsolást megelőzően a Fülemüle Óvoda apróságai léptek színpadra. Kora este Szűcs Judith és a Boka Boogie Band koncertezett, a bálban Őrsi Péter húzta a talpalávalót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában