Szemléletformálás

2023.08.08. 19:00

Fejérben is lesznek kutyás érzékenyítő foglalkozások

Augusztustól december végéig szemléletformáló állat-asszisztált foglalkozásokat szerveznek az ország számos pontján, hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek számára - derül ki a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány közleményéből.

Horváth-Buthy Lilla

A programsorozat első állomása a Siófok Város Gondozási Központ Családi- és Gyermekjóléti Központja által szervezett Erzsébet Tábor, ahol négy terápiás kutya volt a foglalkozások középpontjában.

Forrás: Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány

"Az állatok közelsége kimutathatóan jó hatással van a fizikai és pszichés egészségre, közérzetre, emellett fejleszti a személyiséget. Óvodás és kisiskolás korban már képesek elsajátítani a gyermekek a felelős állattartás és magatartás alapjait is. Az állatok segítségével olyan képességekre tehetnek szert, amelyek segítségükre lehetnek a környezetükben élő többi emberrel és az állatokkal való jó kapcsolat kialakításában és fenntartásában, ráadásul mindezt játékosan, élvezetes formában tehetik." - olvasható a tájékoztatóban. Ennek szellemében év végéig országszerte 33 oktatási intézményben tartanak majd kutya-asszisztált foglalkozásokat.

Mint a közleményben utalnak rá, ebben a többi között érintett lesz Fejér vármegye is, ennek részleteiről Vetter Szilviát, az alapítvány elnökét kérdezte a feol.hu. Kérdésünkre elmondta, az egyeztetések még folyamatban vannak az intézményekkel, így a pontos helyszínekkel és időpontokkal kapcsolatban még nem tudott információkkal szolgálni. 

Az elnök ismertette továbbá, hogy  kizárólag vizsgázott ebekkel és megfelelő végzettséggel rendelkező foglalkozásvezetőkkel találkoznak majd a gyerekek. A program Lakos Judit gyógypedagógus, foglalkozásvezető és négy kutya-asszisztált terápiával foglalkozó civil szervezet együttműködésével zajlik majd, s igény esetén még több intézményt vonnak majd be a sorozatba, melynek első állomása kedden, Siófokon volt.

Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos állt az alapítvány mögé, aki a keddi sajtótájékoztatón elmondta:"A 2022-ben első ízben megszervezett Állatvédelmi Témahét – amely során 1200 oktatási intézményben több mint 130 ezer gyermek tanulhatott az állatok világáról és a felelős állattartásról – egyik tanulsága volt, hogy a gyerekek rendkívüli fogékonyságot tanúsítanak az állatvédelem iránt. Az élő állatos bemutatók és foglalkozások mindig nagy sikert aratnak, így azon dolgoznak a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvánnyal, hogy olyan helyekre is eljusson ennek a lehetősége, ahol eddig nem került sor kutyás foglalkozásokra, de igény és szükség is lenne az állatok iránti érzékenyítésre, amely aztán az emberi kapcsolatokra is jó hatással van."

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában