Gyász

2023.08.07. 17:36

Elhunyt Varga Gábor, a Gaja Környezetvédő Egyesület elnöke

Horváth-Buthy Lilla

Fotó: Simon Erika / ÖKK

Ahogy arról a szekesfehervar.hu hétfő délután hírt adottelhunyt Varga Gábor. 

Mint fogalmaztak, "Varga Gábor számára mindig a környezetvédelem ügye volt fontos, az a szemléletformálás, amelyet az egyesületi tagokkal végeztek."

Varga Gábor 2018-ban Aranyember díjat vehetett át, s akkor a Fejér Megyei Hírlapnak ekképp nyilatkozott:  "Az egyesület legfontosabb küldetése, hogy elfogadtassa a szükségszerűen környezeti átalakulással járó városfejlesztések létjogosultságát, de egyben hasson is a városrendezésre, hogy a „hátrább az agarakkal”, nem kell feltétlenül mindent kiegyenesíteni, lebetonozni, beépíteni." Kifejezve, hogy mindig  is céljuk volt környezeti neveléssel foglalkozni, emellett mediátori szerepet is betölteni, vagyis közvetíteni a város, a hivatalok, az emberek között. Tőle tanultak a fehérváriak, köztük a diákok is komposztálni. „Nemcsak állunk rajta, hanem élünk is.” - vallotta a talajról. 

Fotó: FMH-Archív / NN

"A környezettudatosság alapvető fontosságú a jövőnk, a bolygónk szempontjából. Éppen ezért szerinte nem lehet eleget beszélni az embernek a természethez való viszonyáról, természeti kincseinkről, értékeinkről, adottságainkról, lehetőségeinkről. Ezekben a témákban tanított bennünket a Gaja Környezetvédő Egyesület elnökeként, és ezekért dolgozott mikrobiológusként a Fejérvíz Zrt-nél is" - olvasható a város honlapjának nekrológjában.

Cser-Palkovics András polgármester közösségi oldalán az alábbi szavakkal búcsúzik a "zöld civiltől". "Városunk kiváló polgára, Varga Gábor, a Gaja Környezetvédő Egyesület elnöke örökre lehunyta szemét. Elkötelezett, a természetet rajongással szerető ember volt, akinek a teremtett világ iránti alázatát, a környezetvédelem ügyébe fektetett munkáját sohasem feledjük! Nyugodjon békében!"

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában