Frissen Fejérből

2023.08.16. 15:00

A törököt is túlélte Sukoró - újjászületését ünnepli a település

Minden idők legnagyobb sukorói rendezvényére készül a velencei-tavi település szeptemberben. A négyszáz éves évfordulóval gyakorlatilag a falu újjászületésére emlékeznek.

S. Töttő Rita

A Mészeg-hegy melletti dűlő, ahol - kevesen tudják, de nem csak a pákozdi csata zajlott. Itt háborúzott a török is a magyarral és tette lakatlanná a környékbeli településeket. A pákozdi csata emlékére rendeznek itt minden évben korhű csatát

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Sukoró az elkövetkezendő időszakban két nagy rendezvényre is készül: augusztus 18-án, 17 órakor „Magyarország születásnapját” ünneplik a helyiek a Kultúrház előtti téren. Ezt követően pedig szeptember 23-án és 24-én „minden idők legszínvonalasabb települési rendezvényére” készülnek. Mészárosné Hegyi Gyöngyi polgármester a feol.hu-nak elmondta: a „1623-újratelepítés SUKORÓ 400” című programsorozat maximálisan a szívügye:

- Büszke vagyok rá, hogy ilyen nagy évfordulót megélhetünk ezen a napon – tette hozzá. Az esemény történelmi hátteréről Schäffer István Sukoró története 1869-ig című doktori disszertációjából ismerhetünk meg többet, melyet az önkormányzattól kaptunk. Ebből kiderül, hogy a török hódoltság idején – több tucat környékbeli település mellett - Sukoró is a Fehérvárért vívott harcok, a „tizenöt éves háború”, áldozatává s ezáltal lakatlanná vált. A Mészeg dűlő volt ugyanis a harcok egyik helyszíne – éppen ott, ahol később, 1848. szeptember 29-én a pákozdi csata zajlott. A harcok ideiglenesen eredményt hoztak, hiszen Székesfehérvár egy időre visszakerült magyar fennhatóság alá: 1601. szeptember 20-a jeles nap ezért Fehérvár történelmében. Ellenben 1602. augusztus  29-én Hasszán pasa visszafoglalta a várost.

Érdekes bizonyíték mutatja azonban, hogy 1623-ban már ismét lakott település volt Sukoró: egy pecsétnyomó az újjászületésre a tanú. A doktoriból kiderül, hogy a sukorói református eklézsia elveszett pecsétnyomójáról van szó, amelynek toronnyal díszített viasznyomatai egyébként számos iraton megtalálhatóak és az újra élettel megtelt Sukorón ismét használták. Felirata:” Sukorói ref.ekl.MDCXXIII.” A falut reformátusokkal telepítették újra, mégpedig az elképzelések szerint a törökök, állítólag azért, mert a török jobban megtűrte a protestáns falvakat, mint a katolikusokat. A sukorói református gyülekezet éppen ezért ehhez az évhez kötve ünnepli  megalakulásának 400 éves évfordulóját, amely a a község újratelepítésének évfordulója is egyben.

A 400 éves évforduló alkalmából református egyházi rendezvényekre és közösségi, falunapi programokra is számíthat a lakosság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában